Pietní akt u hrobu generála Stanovského

4. 11. 2021

V den státního svátku 28. října 2021 proběhl neveliký pietní akt u hrobu generála Viléma Stanovského (1896-1972). Iniciátorem akce byl Nadační fond Viléma Stanovského a celá akce proběhla v komorním duchu na tajemně zamlžených pražských Olšanských hřbitovech. Za Československou obec legionářskou se jí zúčastnil br. Michal Rak. 

Po položení věnců na generálův hrob promluvil o Vilému Stanovském Ing. Ivo Pujman, který se jeho osudy zabývá již více jak 40 let. Vilém Stanovský je významnou osobností nejen našich vojenských dějin. Po vypuknutí první světové války se v Paříži dobrovolně přihlásil do francouzské Cizinecké legie a jako příslušník legendární roty „Nazdar“ se účastnil bitvy u Arrasu, kde byl zraněn. Během léčení se přihlásil do služby u letectva a po absolvování pilotního výcviku sloužil od srpna 1918 na frontě. Dne 8. listopadu byl sestřelen a během nouzového přistání zraněn, problémy s páteří ho pak provázely po zbytek života. V Československé republice pokračoval ve službě u letectva a v roce 1926 se proslavil letem třemi kontinenty, kdy urazil přes 15 000 km, čímž udělal velkou reklamu mladému československému letectví. Od roku 1933 velel leteckému pluku 6 a podílel se na dodávkách letounu Tupolev SB ze Sovětského svazu. Po okupaci byl aktivním členem odbojové organizace Obrana národa, když se mimo jiné podílel na odchodu československých letců do zahraničí. I proto byl již 14. prosince 1939 zatčen Němci a celou válku strávil v koncentračním táboře Dachau. Zde brzy získal velkou autoritu a svou činností zachránil život mnoha spoluvězňům, zejména významným členům francouzského odboje. Po návratu do osvobozené vlasti zamířil opět k armádě, ale v roce 1946 byl přeložen na ministerstvo dopravy, kde měl za úkol obnovu civilního letectví. Protože se jednalo o celosvětově známou osobnost, nebyl odvolán z funkce hned po převratu v roce 1948. Celou dobu byl ale pod dohledem Státní bezpečnosti. V roce 1951 byl propuštěn z armády a v roce 1952 zatčen za údajnou spolupráci s francouzskou rozvědkou a obviněn z vlastizrady. Během výslechů byl týrán, ale přiznání z něj nezískali. Propuštěn byl v roce 1960 a aktivně se podílel na udržování historických tradic československého letectví.

Vilém Stanovský patří k neprávem zapomenutým československým osobnostem, přičemž jeho činy, dalece přesahují hranice naší země. Třeba na tento první pietní akt naváží další podobné aktivity k jeho připomenutí. Velkou příležitostí k tomu bude 11. červenec příštího roku, kdy uplyne 50 let od úmrtí generála Stanovského.

text: br. Michal Rak

foto: Marcel Bernady