Pietní vzpomínka na letce Západočeského aeroklubu

31. 10. 2021

Díky práci plzeňského leteckého badatele Ladislava Vitíka se ve dnech před státním svátkem 28. října ujala tradice vzpomínkové akce k připomenutí bývalých členů Západočeského aeroklubu Plzeň-Bory, jejichž pamětní deska se nachází v parku na plzeňském náměstí Míru. Akce připomíná statečnost letců původem ze západních Čech, kteří zemřeli při budování letectva v meziválečném Československu, ale především těm, kteří položili své životy během německé okupace. 

Pomník sestává z velkého do země usazeného kamene se třemi deskami z leštěného kamene a jednou deskou z bronzu. Kamenné desky nesou letecké znaky a nápis „Nezapomeneme“. Na bronzové desce jsou uvedena jména zemřelých letců. Pomník stál původně na místech bývalého letiště Plzeň-Bory, ale po jeho zrušení a nové zástavbě byl přemístěn na náměstí Míru, do sousedství dalších pietních míst.  

Vzpomínková akce se u pomníku uskutečnila díky spolupráci Českého svazu letectví – Letci Plzeň, Leteckého historického klubu Generála J. R. Irvinga Plzeň a Aeroklubu Plzeň-Letkov s Úřadem městského obvodu Plzeň 3. Kromě uvedených organizací se zúčastnili také zástupci Krajského vojenského velitelství Plzeň a spolku Patrioti odkazu J. R. Irvinga. Plzeňskou jednotu Československé obce legionářské zastupovali bratři Martin Marek a Daniel Švec.

Vzpomínkové setkání se uskutečnilo v úterý 26. října od půl čtvrté odpoledne a všechny přítomné na úvod přivítal pan Václav Toman, předseda LHK Generála J. R. Irvinga Plzeň, a seznámil přítomné s osudy jmenovitě zmíněných na pomníku. Setkání plzeňské letecké komunity využil pan ředitel KVV Plzeň plukovník generálního štábu Milan Sklenář k předání vyznamenání Ministerstva obrany České republiky – Kříž obrany státu in memoriam – někdejšímu československému letci britského Královského letectva generálmajorovi ve výslužbě Janu Romanu Irvingovi. Vyznamenání převzala dcera plzeňského letce paní Iveta Irvingová. Po předání vyznamenání došlo na samotné položení květinových darů k patám pomníku a vzdání úcty statečným plzeňským aviatikům.

text: br. Petr Tolar

foto: ÚMO Plzeň 3