Pietní vzpomínka u pamětní desky plk. i. m. Arnošta Steinera v Třinci

17. 1. 2021

V pátek 15. ledna 2021 jsme si připomenuli 106. výročí narození plukovníka in memoriam Arnošta Steinera, čestného občana statutárního města Třince. Vzhledem k přijatým opatřením nouzového stavu, jsme letos individuálně vzdali úctu tomuto hrdinovi 2. světové války, který byl, mimo jiné, vyznamenán sedmi Československými válečnými kříži 1939.

Br. Martin Benek, člen Československé obce legionářské jednoty Frýdek-Místek, položil věnec u jeho pamětní desky na rodném domě v Třinci v Poštovní ulici. 

Arnošt Steiner se zúčastnil všech bojů československé vojenské jednotky v Sovětském svazu od Sokolova přes Kyjev, Duklu až na Slovensko. Nejprve byl velitelem kulometné čety, následně roty a prokázal v bojích mimořádné hrdinství. Legendárním se stal zejména v bojích na Dukle, na kótách 534 a 694. Přežil situace o kterých se říká, že se v nich přežít nedalo. Tehdejší velitel 1. čs. armádního sboru v SSSR generál Ludvík Svoboda o něm řekl, že to, co dokázal Steiner, už nikdo nikdy nedokáže a nic podobného už nikdo neuvidí. Čest jeho památce!

text: br. Teodor Hybler