Podpořte obnovu válečných hrobů bojů o Slovensko

20. 5. 2021

Občanské sdružení Gemerské grúne se věnuje mapování válečných hrobů na území Gemersko-malohontské župy na Slovensku a ve spolupráci s dalšími organizacemi, mimo jiných i s českým ministerstvem obrany a Československou obcí legionářské, realizuje jejich obnovu. Vloni jsme tak informovali o obnově hrobu československých legionářů v Tisovci.

Cílem projektu „Zabudnutí hrdinovia“ je obnova hrobů z bojů o Slovensko, které se odehráli v červnu 1919. Konkrétně jde o dva hroby. Hrob v Revúci je místem posledního odpočinku Antonína Doležela z Moravy, který padl 16. června 1919. Hrob v Hucíně je hrobem italského legionáře Antonína Habra padlého 20. června 1919. Finanční prostředky na obnovu těchto hrobů se naši slovenští kolegové snaží sehnat prostřednictvím veřejné sbírky, kterou najdete v odkazu níže. Vybrané peníze budou použity na obnovu hrobů do původní podoby, tak jak jsou známy z dobových fotografií.

https://www.startlab.sk/projekty/2061-zabudnuti-hrdinovia-/

 

Další informace o pomnících připomínajících boje o Slovensko v roce 1919 i včetně historických souvislostí najdete na facebookové stránce https://www.facebook.com/bojoslovensko/.