Smutné jaro – pieta za popravené a umučené

30. 4. 2021

V pátek 30. dubna 2021 se u strašnického krematoria v Praze uskutečnil pietní akt za popravené a umučené české odbojáře z druhé světové války. Květinu k pomníku se sochou dívky nazvané „Smutné jaro“ položil za Ústředí Československé obce legionářské organizační tajemník br. Jiří Filip. 

Pomník „Smutné jaro“ připománá odbojáře a jejich rodinné příslušníky, jejichž ostatky byly mezi lety 1939 až 1945 zpopelněny v krematoriu ve Strašnicích. Část popela byla pracovníky krematoria tajně uchována k pozdějšímu pietnímu uložení. Především se jednalo o oběti tzv. heydrichiády v roce 1942, ale také o oběti posledních poprav německých válečných zločinců z jara 1945. Za celou válku bylo ve strašnickém krematoriu zpopelněno přibližně 2 500 zabitých vězňů německého gestapa, popravených na střelnici v Kobylisích či utýraných na gestapu. Čest jejich památce. 

Akci zorganizovala oblastní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu pro Prahu 10 ve spolupráci s Městskou částí Praha 10. S ohledem na panující protiepidemická opatření se pietní akt uskutečnil v omezeném počtu, ve dvoučlenných delegacích jednotlivých spolků a organizací. Proslovy byly vynechány. 

text: br. Petr Tolar

foto: ses. Marcela Tolarová