Uctění obětí druhé světové války

14. 5. 2021

Československá obec legionářská jednota Frýdek-Místek si koncem dubna a začátkem května důstojně připomněla 76. výročí osvobození naší vlasti. Vzhledem k tomu, že nadále přetrvávala omezení, tak se jich členové naší jednoty ČsOL účastnili individuálně. Vzdali hold všem, kteří se zasloužili o naši svobodu. 

V Ostravě k Památníku v Komenského sadech položili 30. dubna 2021 kytici br. Robert András Komjathy a br. Viliam Kalinčík. Na místním hřbitově v Soběšovicích uctil br. Viliam Kalinčík památku vojína Vasilije Pavloviče Znatkova, který padl 4. května 1945 při osvobozování Soběšovic. Br. Martin Benek položil květiny k pomníku v Hrádku nad Olší. V Bystřici nad Olší se pietní vzpomínky účastnili br. Petr Majer, br. Jan Warcop, Martin Benek a br. Viliam Kalinčík. Pietní vzpomínka se uskutečnila rovněž u pamětní desky dvou bystřických odbojářů, MUDr. Jaroslava Míčka a Jana Heczka, kteří byli na sklonku války 25. března 1945 zákeřně zavražděni těšínským gestapem. V Bystřici nad Olší se pietní vzpomínky kromě členů naší jednoty zúčastnili členové Matice slezské a starosta obce Mgr. Roman Wróbel. Dne 2. května se u památníku v Nýdku poklonili br. Martin Benek, br. Viliam Kalinčík a br. Jan Warcop. V pondělí 3. května se uskutečnila pietní vzpomínka v Českém Těšíně u památníku padlých letců z Těšínska. Br. Jaroslav Šimon a ses. Soňa Mikulová uctili v úterý 4. května památku padlých občanů z Jablunkova a okolních obcí a vzdali hold u pamětní desky na rodném domě plk. in memoriam Antonína Velebnovského, čs. pilota RAF, který před 80. léty zahynul v Bitvě o Británii. Ve středu 5. května uctili v Třinci památku obětí druhé světové války členové naší jednoty, sestra Věra Šerá, sestra Alena Šajchová, br. Václav Šajch a br. Pavel Prokesz na hřbitově Folvark u Památníku obětem 2. světové války společně s vedením statutárního města Třinec a ČSBS. Ve čtvrtek 6. května položil květiny u Památníku v Oldřichovicích u Třince br. Petr Stáhala se svým čtyřletým synem Petrem. Br. Dalibor Tůma, člen KVH Chotěbuz, a ses. Soňa Mikulová položili 7. května květiny k Památníku v Parku hrdinů v Horní Suché. Ve stejný den položil květiny u Památníku ve Frýdlantu nad Ostravicí br. Zdeněk Mamula. Památce se poklonila rovněž starostka města paní RNDr. Helena Pešatová a pan Mgr. Dalibor Pavliska místostarosta města. Pieta se odehrála na místním hřbitově u pomníku padlým a následně u sochy Partyzána ve městě, a dále u pomníku obětem 2. světové války v Nové Vsi a dále v Lubně.

V sobotu 8. května 2021 se br. Martin Wrzecionko účastnil v Českém Těšíně položení květin u Pomníku padlým vojákům 2. světové války, odhaleného 9. září 1979 na místě bývalého zajateckého tábora Stalag VIII D Teschen v části města Kontešinec.

Na městském hřbitově ve Frýdku položili v neděli 9. května 2021 květiny k památníku br. Robert András Komjathy a br. Tomáš Krpel. Pod památníkem jsou ostatky 966 vojínů a 77 důstojníků Rudé armády padlých při květnových bojích v prostoru Českého Těšína, Fryštátu, Frýdku-Místku a Nového Jičína. Naproti památníku jsou čestné hroby 50 místních občanů, kteří se stali oběťmi květnových bojů o město.

text: br. Teodor Hybler

foto: členové Jednoty ČsOL Frýdek-Místek