Uctění památky sestřelených amerických letců

22. 2. 2021

Před 77 lety, 22. února 1944, dopadl na samotu Dubeč u obce Prádlo na Nepomucku sestřelený americký bombardér B-24 Liberator pojmenovaný „Miss Fortune“. Posádka poručíka George M. Goddarda zahynula, zachránil se pouze zadní střelec seržant Raymond A. Noury, kterého výbuch letounu v bezvědomí vymrštil ze stroje a tlaková vlna mu otevřela padák. Zbytek války strávil v německém zajetí, do západních Čech se několikrát vrátil a zemřel v roce 2013. 

Americký bombardér Consolidated B-24J Liberator s/n 42-73138-U „Miss Fortune“ vzlétl z jižní Itálie za účelem zapojení se do operace ARGUMENT. Jejím smyslem bylo systematické decimování německých leteckých sil, včetně ničení továren produkujících komponenty pro výrobu bojových letounů. Tato rozsáhlá operace byla součástí příprav na spojeneckou invazi do Francie, při které byla rozhodující převaha ve vzdušném prostoru. 

Letoun „Miss Fortune“ byl nad Plzeňskem napaden palbou německých stíhacích strojů i protileteckou palbou ze země. Jednalo se o vůbec první letecký souboj nad územím Protektorátu Čechy a Morava. Bombardér měl zasaženy dva motory, pilotní prostor a palivovou nádrž. Její výbuch vymrštil seržanta Nouryho ven. Padající stroj pak kolmo narazil do země u samoty Dubeč, nedaleko obce Prádlo. Na tamním hřbitově byly také pochovány ostatky amerických letců, v roce 1946 proběhla exhumace a převoz ostatků na americký vojenský hřbitov. Dne 22. února 1944 zahynuli tito členové posádky bombardéru „Miss Fortune“: 

poručík George M. Goddard 
poručík Lt Haig Kandarian 
poručík Joseph Frederick Altemus 
poručík Charles Fayne Spickard 
seržant Wayneworth Evanson Nelson 
seržant Oscar William Houser 
seržant Harold Clevurn Carter 
seržant Rexford Harwell Rhodes 
seržant Roy Elton Hughes 
seržant John Aloysius Goldbach 

Čest jejich památce.

Členové plzeňské jednoty Československé obce legionářské si památku sestřelených amerických letců pravidelně připomínají v Nepomuku na náměstí i na samotné Dubči. Letos se oficiální pietní akce uskutečnit nemohla, ale br. Jakub Sochor se během uplynulého víkendu na Dubeč vypravil a položil zde květiny k památníku v místě, kde došlo k dopadu letounu. Jednotlivé zahynuvší členy posádky připomínají kamenné bloky, hlavní dominantou pomníku je leštěný nakloněný obelisk. 

text: br. Petr Tolar

foto: Martina Škudrnová