VI. ročník Memoriálu genpor. M. Končického

10. 11. 2021

Dne 22. října 2021 se uskutečnil již VI. ročník střeleckého a turistického Memoriálu genpor. Ing. Mikuláše Končického, soutěže věnované památce účastníka zahraničního odboje v letech druhé světové války, příslušníka 1. čs. samostatné tankové brigády, jednoho z osvoboditelů města Ostravy od německých okupantů v dubnu 1945 a někdejšího předsedy Jednoty Československé obce legionářské Ostrava 1. 

Letošní klání bylo oproti předchozím ročníkům v mnoha ohledech jiné a předznamenalo novou etapu, do které tradičně pořádaný memoriál vstupuje. Do organizace se totiž poprvé vložil po boku naší jednoty také 73. tankový prapor „Hanácký“. Zapojení přáslavických tankistů nebylo náhodné, jméno Mikuláše Končického příslušníci praporu tzv. zvedli na svůj štít – někdejší bojovník od Dukly, Jasla a Ostravy je od uplynulého jara patronem útvaru a tím fakticky i všech současných českých tankistů. 73. tankový prapor, vyzbrojený tanky T-72 M4CZ, se totiž pyšní tím, že je v současnosti jedinou tankovou jednotkou v rámci Armády České republiky.

Účastníky letošního memoriálu však nebyli pouze profesionální vojáci z Přáslavic, kteří se v prvé řadě zhostili pořadatelské služby, ale především studenti – žáci dvou tříd prvního ročníku Bezpečnostně právní akademie z Ostravy. Své schopnosti v průběhu slunného podzimního dne změřilo celkem 47 chlapců a dívek, připravujících se v rámci svého studia na budoucí povolání u bezpečnostních složek státu a v oborech úzce souvisejících s ochranou osob a majetku.

Jejich prvním cílem se stala střelnice v Píšti na Opavsku, kam je z Ostravy dovezly autobusy zajištěné naší jednotou a 73. tankovým praporem. Zde žáky již čekal sám velitel přáslavického útvaru pplk. Vít Ducháček, který studenty krátkým proslovem přivítal a nabudil v nich soutěživost. Předseda jednoty br. Martin Lokaj při této příležitosti seznámil přítomné s významem osobnosti Mikuláše Končického pro ČsOL a současné tankisty, po čemž již následovalo obligátní poučení o bezpečnosti na střelnici a pravidlech střelecké části memoriálu. 

Studenti stříleli celkem ve dvou disciplínách. První spočívala ve střelbě na pevný mezinárodní pistolový terč ve stoje z pistole v ráži 9 mm Luger, a to na vzdálenost 10 metrů. Ve druhé disciplíně pak každý účastník poslal z polohy v leže do odpovídajícího terče vzdáleného 15 metrů pět ran z malorážky ráže .22 LR. Z pistolí stříleli následně také příslušníci praporu. Poté, co nad Píští utichl poslední výstřel, se všichni účastníci bez dalšího prodlení vydali autobusy do podhůří Moravskoslezských Beskyd ke splnění druhé část memoriálu.

Turistická fáze soutěže zavedla ostravské prváky a jejich přáslavický doprovod pod Lysou Horu. Opět nešlo o náhodu. Nejvyšší vrchol zmíněného pohoří a celého Těšínska patřil k oblíbeným destinacím Mikuláše Končického, který jej až do vysokého věku zdolával i několikrát do měsíce. V jeho šlépějích a symbolicky také pod vlajkou jednoty, v jejímž čele po léta stál, pak vojáci a studenti vystoupali z Krásné-Papežova až k Bezručově turistické chatě na samém vrcholu. V restauraci, jež v chatě sídlí, účastníci výstupu nehledali pouze občerstvení, ale především informační cedulku, která zde generála a někdejšího pravidelného hosta všem dnešním návštěvníkům připomíná.

Právě na vrcholu Lysé Hory nakonec proběhlo také vyhodnocení předchozí, střelecké části soutěže a ocenění nejzdatnějších střelců. Tím suverénně nejlepším se stal Lukáš Malina, následovaný druhým Matějem Ďurovcem a třetím Michalem Masopustem. Mezi dívkami nejvíce skórovala Kristýna Kopišová. Stříbrné místo patřilo Adéle Močkořové a bronz Simoně Jurečkové. Všech šest obdrželo z rukou velitele 73. tankového praporu pplk. Víta Ducháčka diplomy a trofeje. Ocenění si ale odnesla také nejlepší třída. Byť nejlepší střelci patřili do početnější 1. B, studenti z „áčka“ své spolužáky na celkový počet bodů překonali a mohli se tak zaslouženě radovat z velkého poháru. Dobrou náladu si však při sestupu odnášeli všichni účastníci memoriálu.

Již nyní se spolu s příslušníky 73. tankového praporu těšíme na příští ročník, se kterým se vrátí také další disciplíny založené na oblíbených kratochvílích Mikuláše Končického, jakými bylo např. sjíždění vodních toků. Děkujeme na tomto místě kpt. v. v. Janu Šimčíkovi za veškerou pomoc s organizací a pplk. Vítu Ducháčkovi za iniciativu, díky které mohl být letošní memoriál k poctě našeho čestného předsedy úspěšně realizován.

text: br. Martin Lokaj

foto: svob. Leo Dvořák, 73. tankový prapor „Hanácký“