Vlkomakový dárek do muzea legií

2. 11. 2021

Minulý týden dorazila na adresu Ústředí Československé obce legionářské obálka se zajímavým obsahem. Uvnitř byly čtyři pytlíčky ručně dělaných vlčích máků a přepis básně Na polích flanderských od kanadského vojenského lékaře Johna McCrae. Milý dárek přišel od paní Josefiny Hettnerové. 

Paní Hettnerová vlastnoručně vyrobila stovku vlčích máků v národních barvách – 50 červených, 25 bílých a 25 modrých – a jedním z podnětů jí byla i činnost Československé obce legionářské. Před odesláním udělala z vyrobených kvítků několik krásných koláží.

Legionáři se je rozhodli využít máky k ozdobení expozice v pražském Muzeu československých legií. Jednotlivé kvítky přidali k panelům, které doplňují výstavu kreseb legionáře a grafika Otto Matouška „Kresby z koncentráku“. Výstava umístěná v chodbě muzea je věnována smutnému období věznění v nacistických koncentračních táborech během druhé světové války. Panely doplňují obrazy historickými souvislostmi i osobními příběhy legionářů, kteří prošli koncentráky pro své zapojení do odbojové činnosti či z důvodu rasové perzekuce.

Vedle vlčích máků a sbírkové kasičky Vojenského fondu solidarity, které se nacházejí na recepci muzea, tak jde o další připomínku nadcházejícího Dne válečných veteránů, který si připomeneme ve čtvrtek 11. listopadu. Den, kdy před 103 lety skončila první světová válka, jejíž příběhy muzeum připomíná.

Paní Josefině Hettnerové patří velký dík.

text a foto: br. Petr Tolar