Vyšly paměti novodobého válečného veterána na mírovou misi UNPROFOR

29. 6. 2021

V Edici pamětí Československé obce legionářské, kterou Československá obec legionářská vydává ve spolupráci s Nakladatelstvím Epocha s.r.o., vyšlo již třináct dílů pamětí – dvanáct vzpomínek československých legionářů z první světové války a jedny vzpomínky příslušníka československé zahraniční armády z druhé světové války. Čtrnáctý díl edice tuto sérii rozšiřuje o první paměti účastníka novodobé zahraniční mise na Balkáně br. Josefa Faláře pod názvem „Vzpomínky na válku v ‚Jugošce‘ v mírové misi UNPROFOR“. 

Vzpomínky na válku v „Jugošce“ v mírové misi UNPROFOR jsou prvním svazkem Edice pamětí Československé obce legionářské, věnovaným vzpomínkám novodobých válečných veteránů. Autor knihy pplk. v. v. PhDr. Josef Falář, CSc. se po ustavení mírové mise UNPROFOR v roce 1991 stal jedním z vojenských psychologů vyšetřujících ve Výcvikové základně mírových sil OSN v Českém Krumlově uchazeče o službu v jednotkách OSN. Od března 1992 na území bývalé Jugoslávie působil československý prapor, který byl v dubnu 1993 vystřídán českým praporem. Josef Falář strávil jako psycholog českého praporu na území oficiálně neuznané Republiky Srbská Krajina celý rok. Kniha obsahuje nesmírně zajímavé informace o vzniku, působení, rozmístění a úkolech našich jednotek v rámci mise UNPROFOR. Očima vojáků jsou podány úsměvné i tragické zážitky převážně z prvního půlroku působení českého praporu v misi v období od dubna do září roku 1993. Text je proložen unikátními dosud nepublikovanými dokumenty a fotografiemi pořízenými přímými účastníky mise.

Publikace je k zakoupení v běžné knižní distribuci, za zvýhodněnou cenu pak u ČsOL v Muzeu československých legií (Praha, Sokolská 33). 

 

falar vzpominky na valku v jugosce

Titulní strana knihy „Vzpomínky na válku v „Jugošce“ v misi UNPROFOR“

falar vzpominky na valku v jugosce obsah1

falar vzpominky na valku v jugosce obsah2

Obsah knihy „Vzpomínky na válku v ‚Jugošce‘ v mírové misi UNPROFOR“