Výstava „100 let spolu“ na náměstí Míru

13. 7. 2021

Letošní 100. výročí založení Československé obce legionářské připomíná několik aktivit. Jednou z nich je i panelová venkovní výstava nazvaná „100 let spolu“, která je od 8. do 31. července k vidění na náměstí Míru v Praze na Vinohradech. 

V pondělí 12. července 2021 odpoledne se uskutečnila komentovaná prohlídka výstavy, které se zúčastnila většina účastníků slavnostního odhalení pamětní desky armádního generála Otakara Husáka. Mezi hosty byla poslankyně a starostka Městské části Praha 2 paní Jana Černochová i dcera generála Husáka paní Eliška Suchomelová. Komentovanou prohlídku výstavou vedl bratr Jiří Filip, který je jejím hlavním autorem.

2021 07 08 100 let spolu

Panely přinášejí informace a množství obrazového materiálu nejen k vzniku a působení ČsOL za první republiky, ale také ke krátkému mezidobí po druhé světové válce, k činnosti ČsOL v exilu a obnově v roce 1991. Velký prostor je pak dán současné činnosti ČsOL – výstava tak představuje i nejvýraznější projekty, jakými je například Legiovlak či Péče ČsOL o válečné veterány. Panely pak doprovází krátké medailonky osobností, které se zapsaly do stoleté historie ČsOL, ať se jednalo o legionáře z první světové války, účastníky druhé světové války či novodobé válečné veterány a sympatizanty.

Výstava bude v Praze k vidění také na začátku letošního září, kdy se v sobotu 4. září 2021 uskuteční Manifestační sjezd ČsOL.

text: br. Petr Tolar

foto: ses. Marcela Volfová