Vzácné životní jubileum

12. 3. 2021

Nadporučík ve výslužbě, válečný veterán, člen Českého svazu bojovníků za svobodu a Československé obce legionářské br. Vladimír Knob oslavil své životní jubileum 95 let. 

Narodil se v Moldavě na Ukrajině jako syn volyňských Čechů. Zde absolvoval základní školu a pomáhal rodičům na jejich zemědělské usedlosti. Po osvobození území z německé okupace se jako osmnáctiletý hlásí dobrovolně do československého vojska v SSSR u odvodní komise v Rovně, obdržel kmenové číslo 10281/m a byl zařazen do spojovací čety 2. praporu 1. brigády. Po absolvování základního výcviku byl odeslán do poddůstojnické školy. Po jejím ukončení byl zařazen k pěchotě jako velitel družstva. Pro své mládí byl pak spojkou u velitele roty.

V bojích u Krosna byl raněn do levé ruky a utrpěl průstřel břicha. Po operaci v brigádní ošetřovně a postupně odesílán do několika nemocnic až nakonec byl převezen do nemocnice v Kislovodsku na Kavkaze. Po vyléčení byl propuštěn z armády a vrátil se k rodičům.

V roce 1947 v rámci reemigrace volyňských Čechů se s rodiči přesídlil do Československa. Pomáhal v zemědělství ve Vítkově, pracoval v Jednotě LSD jako vedoucí restaurací, byl úspěšným zahrádkářem a s manželkou vychovali dvě dcery a syna. Žije v Novém Jičíně, je vášnivým šachistou a po operaci šedého zákalu se mu výrazně zlepšil zrak.

Je držitelem vysokých ocenění nejen našich, ale i zahraničních, jeho zájem o všechna dění je obdivuhodný a tak mu přejeme ještě mnoho krásných let.

text: ses. Emilie Bartoňová

foto: Martin Kusý