Vzpomínka plzeňských legionářů na 171. narozeniny TGM

8. 3. 2021

V neděli 7. března 2021 připomenuli členové plzeňské jednoty Československé obce legionářské individuální položení květin a zapálení svíček u příležitosti 171. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. 

Bratři Aleš Vranovský a Martin Plescher položili kytici u památníku Národního osvobození, jehož součástí je i Masarykova socha, na náměstí T. G. Masaryka v Plzni. Br. Václav Dlesk zapálil svíčky u pomníku obětí první světové války v Chlumčanech na jižním Plzeňsku. Br. Petr Maxim položil kytici k soše T. G. Masaryka v Karlových Varech. A br. Petr Tolar položil květiny k bustě Charlotty Garrigue Masarykové na domě rodiny Masarykových v Mickiewiczově ulici v Praze.

Panující epidemiologická nařízení neumožnila uskutečnit tradiční vzpomínkové akce. I když nyní všichni zakoušíme těžké životní útrapy, vzpomínejme na velikány našich dějin, kteří i v těžkých dobách dokázali velké věci. Jak pravil Tomáš G. Masaryk: „Život měříme příliš jednostranně; podle jeho délky a ne podle jeho velikosti. Myslíme víc na to, jak život prodloužit, než na to, jak ho opravdu naplnit. Mnoho lidí se bojí smrti, ale nedělají si nic z toho, že sami a mnoho jiných žijí jen položivotem, bez obsahu, bez lásky, bez radosti.“

text: br. Petr Tolar

foto: br. Václav Dlesk, br. Petr Maxim, br. Jindřich Plescher, ses. Marcela Tolarová