Vzpomínky Miloslava Bittona Kratochvíla v Edici pamětí ČsOL

19. 2. 2021

V Edici pamětí Československé obce legionářské, kterou Československá obec legionářská vydává ve spolupráci s Nakladatelstvím Epocha s.r.o., vyšlo již dvanáct dílů vzpomínek československých legionářů z první světové války. Třináctý díl edice tuto sérii rozšiřuje o první paměti účastníka československého druhého odboje. Jedná se o zážitky vojáka ze Středního Východu a letce britského Královského letectva Miloslava Bittona Kratochvíla pod názvem „Na poslední chvíli“.

Vyprávění začíná dětstvím v Sovětském svazu a stěhováním na Slovensko, kde se autor vyučil prodavačem. Po vzniku Slovenského štátu pomáhal s přechodem uprchlíků do Maďarska. Jeho činnost nezůstala utajena a v únoru 1940 musel do exilu odejít i on. Přes Jugoslávii se dostal na Blízký východ, kde se stal příslušníkem československé armády. Zapojil se do obsazení Sýrie a bojů u Tobrúku. Posléze se dobrovolně přihlásil ke službě u letectva a prodělal letecký výcvik v Kanadě. Od ledna 1945 sloužil u 310. čs. stíhací perutě RAF, ale na samém konci války byl při letecké havárii těžce zraněn, skončil v nemocnici a domů se vrátil až v září 1945. Pokračoval ve službě u letectva, do Prahy si přivezl svou anglickou manželku, ale převzetí moci komunisty v roce 1948 zásadně zasáhlo do jejich života. Miloslav Kratochvíl se rozhodl k druhému odchodu do zahraničí, který se mu za dramatických okolností zdařil. 

Knihu bude možné zakoupit v běžné distribuci a po otevření muzeí a galerií také v našem Muzeu československých legií (Sokolská 33, Praha 2). 

 

bitton na posledni chvili

Titulní strana knihy „Na poslední chvíli“

bitton na posledni chvili obsah

Obsah knihy „Na poslední chvíli“