Zborovský závod branné zdatnosti

25. 10. 2021

Dne 15. října 2021 uspořádala Jednota Československé obce legionářské Ostrava 1 za podpory Ministerstva obrany České republiky další ročník svého již tradičního Zborovského závodu branné zdatnosti pro žáky základních škol. Tak jako v předchozích letech si závod kladl za cíl přispět k brannosti školní mládeže a zábavně-popularizační cestou posílit povědomí žactva o odkazu našeho odboje za národní osvobození v letech první světové války. 

Své síly v sokolském duchu tentokrát změřili žáci všech ročníků Základní a mateřské školy s polským jazykem vyučovacím v Dolní Lutyni na Karvinsku. Na místní dívky a chlapce čekala v prostorách bývalého koupaliště celá řada zábavných sportovních disciplín – překážková dráha, házení a vrhání na různé cíle, střelba z luku a vzduchovky či laserová střelnice.

Odměnou za projevení soutěžního ducha byly všem mladým účastníkům pamětní listy, drobné upomínkové předměty a v neposlední řadě také historicko-vzdělávací materiály z provenience ČsOL. Ty žáci obdrželi z rukou členů naší jednoty v dobových stejnokrojích ruských legionářů – bojovníků od Zborova – jež tak mohli společně s historií, která se za nimi skrývá, blíže poznat.

text a foto: br. Martin Lokaj