Zemřel válečný veterán br. Pavel Tarnavský

7. 1. 2021

Blíží se bohužel den, kdy z tohoto světa odejde i poslední účastník našeho druhého odboje. Po tom, co v listopadu loňského roku opustil řady Jednoty Československé obce legionářské Olomouc 1 dlouholetý aktivní člen a válečný veterán František Cvoliga, vám musíme s lítostí oznámit, že na prahu nového roku svoji pouť ukončil také další příslušník protinacistického odboje Pavel Tarnavský.

Pavel Tarnavský spatřil světlo světa v roce 1923 v Hlinsku na daleké Volyni, kde jeho rodinu živilo větší hospodářství a chov koní. Těžce zkoušený region zažil mnohá příkoří jak ze strany Stalinových mocipánů, tak za německé okupace. Ihned po osvobození Volyně z nacistického područí se mladý Tarnavský spolu s dalšími „Volyňáky“ přihlásil do 1. čs. armádního sboru v SSSR. Postupem doby se zúčastnil střetnutí na Dukle, u Jasla a těžkých bojů na Slovensku. Jeho cesta se „Svobodovou armádou“ se završila hned v květnu 1945 slavnostní přehlídkou v osvobozené Praze. Krátce poté byl demobilizován a dostal se na statek v Pasece u Šternberka. Spolu s rodiči, kteří mezitím z Volyně reemigrovali zpět do staré vlasti, pak na přidělených polnostech hospodařil. Počátkem 50. let ale Pavla Tarnavského i s rodinou donutili vstoupit do místního JZD. Až do svého odchodu do důchodu zde následně pracoval jako traktorista.

Změna politických poměru po roce 1989 dopřála také obnovení činnosti ČsOL, jejímž členem se Pavel Tarnavský stal v prosinci roku 1993. Jeho životní pouť skončila na samém prahu letošního roku – 3. ledna 2021. Bohužel současná pandemická situace nedovolí nejen rozloučit se s naším válečným veteránem v hojnějším počtu, ale bohužel ani uspořádání vojenského pohřbu.

text: br. Milan Vyhlídal

 

tarnavsky rip 01

Pavel Tarnavský v květnu 1945

tarnavsky rip 02

Pavel Tarnavský (uprostřed) jako příslušník 1. čs. armádního sboru v SSSR