Zemřel válečný veterán br. pplk. v. v. František Cvoliga

14. 1. 2021

Konec loňského roku byl v Jednotě Československé obce legionářské Olomouc 1 na smutné události bohužel více než bohatý. Na dodatečné přání rodiny musíme informovat, že již v polovině listopadu řady naší olomoucké jednoty navždy opustil účastník protinacistického odboje František Cvoliga.

František Cvoliga se narodil v roce 1925 v obci Bobrov v tehdejším velice chudém kraji na severu Slovenska. Ještě stejného roku odešla celá rodina do Francie, kde Cvoligův otec začal pracovat jako horník. Po tom, co se mu podařilo velice těžkou prací vydělat nějaké peníze, se všichni v roce 1935 vrátili zpět. Mladý František Cvoliga poté na Slovensku vychodil obecnou i měšťanskou školu a v roce 1944 navíc odmaturoval na gymnáziu v Malackách. Následně si našel práci na Obecním úřadě v Jablonce. Samotným koncem války se spolu s dalšími přáteli rozhodl vypravit naproti jednotkám 1. čs. armádního sboru. Jejich linií také za několik dnů skutečně dosáhli a přihlásili se do jejich řad. František Cvoliga byl po velice krátkém výcviku nasazen do závěrečných bojů „Svobodovy armády“ na Slovensku. Svoji válečnou cestu pak ukončil květnovou slavnostní přehlídkou v Praze. Po osvobození se rozhodl v armádě setrvat a v letech 1945 až 1947 dokonce studoval na Vojenské akademii v Hranicích, odkud byl vyřazen v hodnosti poručíka. V roce 1949 byl ale z vojska vyhozen a krátce také vězněn. Následně až do odchodu do důchodu pracoval v dělnických pozicích. Po roce 1989 byl rehabilitován a v roce 2000 navíc povýšen do hodnosti podplukovníka ve výslužbě.

Aktivním členem Jednoty ČsOL Olomouc 1 „6. čs. střel. pluku Hanáckého“ se stal v lednu roku 1995. Pozemská pouť plk. v. v. Františka Cvoligy se definitivně uzavřela o čtvrtstoletí později, dne 15. listopadu 2020. 

text: br. Milan Vyhlídal

 

cvoliga rip 02

Svobodovec František Cvoliga krátce po osvobození Československa, 1945

cvoliga rip 01

František Cvoliga jako poručík československé armády, 1948