Zemřel zasloužilý předseda Jednoty ČsOL Praha 6 br. Jiří Železný

23. 9. 2021

Hluboce nás zasáhla zpráva o úmrtí br. Jiřího Železného, předsedy Jednoty Československé obce legionářské Praha 6. Zemřel včerejšího dne, 22. září 2021, ve věku 94 let. 

Plukovník ve výslužbě Jiří Železný, architekt, syn československého legionáře, vstoupil do ČsOL na sklonku roku 1999 a ihned se velmi aktivně zapojil do její činnosti. Jeho hlavní devízou byla odbornost, díky níž nám jeho práce zůstává zhmotněna na celé řadě míst v Praze. Za nejvýznamnější je třeba považovat jeho spolupráci na postavení Památníku československým vojákům 2. světové války na Vítězném náměstí v Praze, jehož slavnostní odhalení se uskutečnilo 11. listopadu 2004. U realizace památníku stál od samého počátku a v jeho finální podobě se odráží celá řada jím navržených atributů včetně hlavního motta: „V plamenech války pozvedli zbraň, bojovali a položili životy.“ Stejně tak se mimo jiné podílel jako člen přípravného výboru na realizaci Památníku operace Anthropoid v pražské Libni, jenž byl slavnostně odhalen 27. května 2009.

Navzdory svému vysokému věku se až donedávna účastnil řady pietních a společenských událostí, a také jednání orgánů ČsOL. Byl člověkem tvůrčím, kterému byla cizí negace. Vždy přicházel s vlastní iniciativou a návrhy v případě, že s něčím vyjadřoval nesouhlas. Zároveň byl člověkem velmi otevřeným a přátelským, který uplatňoval princip bratrství i vůči nejmladším členům ČsOL.

Československá obec legionářská v něm ztrácí jednu z významných osobností posledních dvou desetiletí. Výsledky jeho práce ale nadále budou připomínat ty, jejichž boj a oběť měl v hluboké úctě a věnoval zachování jejich odkazu tolik času a úsilí.

Čest památce bratra Jiřího Železného!

 

zelezny rip

Br. Jiří Železný na střelecké soutěži kladenské jednoty ČsOL v roce 2017