105. výročí přísahy v Darney

10. 7. 2023

Den ozbrojených sil České republiky, který je spojen se slavnostní přísahou československých legionářů ve francouzském Darney 30. června 1918, si delegace Československé obce legionářské připomenula přímo na místě, kde se před 105 lety československá armáda oficiálně zrodila.

Ve spolupráci s Ministerstvem obrany České republiky dojel autobus se členy ČsOL na hlavní pietní akt konaný u památníku česko-slovensko-francouzského přátelství za městem, na místě, kde svou přísahu skládalo 6 000 legionářů. Zde se autobusová skupina připojila k delegaci dopravené letecky. Letošním hostitelem akce bylo Velvyslanectví Slovenské republiky ve Francii.
ČsOL s sebou přivezla i dvě čestné stráže s prapory, jak s praporem Ústředí ČsOL, tak s replikou historického praporu 21. československého pluku, který byl právě v Darney legionářům předán tehdejším francouzským prezidentem Poincaré.
Po ceremonii u památníku v podobě jehlanu se konala recepce, při které bylo možné navštívit místní muzeum věnované i československým legiím.

Na ulici Republiky v Darney se legionáři zastavili také u pamětní desky věnované Tomáši G. Masarykovi, aby zde položili květiny. Krátký projev přitom měla ses. Jana Šmardová Koulová, farářka Církve československé husitské.

Na další cestě se pak legionářští poutníci zastavili u amerického válečného hřbitova u Epinalu, kde leží pochováno okolo pěti tisíc vojáků bojujících v řadách americké Sedmé a Třetí armády. Z doby bojů v oblasti Vogéz jsou zde pochováni i příslušníci některých jednotek, které se později dostali i do západních Čech. Také zde najdeme mnohá česká jména amerických Čechů sloužících v amerických ozbrojených silách. Legionáři návštěvy využili k malé vzpomínce a položení věnce.

text: br. Petr Tolar
foto: br. Stanislav Pítr