11. legionářský marš přilákal přes dvě stovky účastníků

24. 7. 2023

Předcházející dva ročníky u Památníku legionářů na hoře Polední v Bystřici nad Olší pršelo. Zato ten letošní, v pořadí již 11. ročník Legionářského marše, byl slunečný a v místě obklopeném lesním porostem vál docela příjemný vítr. Připadl na sobotu 15. července.

Mezi 226 účastníky této největší letošní akce organizované Jednotou Československé obce legionářské ve Frýdku-Místku a Klubem Českých turistů Třinec, jsme přivítali např. starostu obce Nýdek pana Marka Hotu, 1. místostarostu města Orlové pana Petra Stuchlíka, předsedkyni KČT Třinec paní Věru Byczanskou, manažera a podporovatele čs. legionářů Ing. Jiřího Olšanského, jednatele a ředitele firmy ENEZA s.r.o. pana Ing. Roberta Obročníka, člena oblastního výboru Matice slezské pana Jiřího Parmu z Českého Těšína a paní Annu Konderlovou, předsedkyni Matice slezské pob. spolku v Bystřici nad Olší, apod. Tradičně přišlo na marš nejvíce účastníků z Bystřice, Nýdku, Vendryně, Dolní Lomné, Třince, Havířova, letos se zúčastnili také turisté z polského města Rybnik.

V dopoledním programu nechyběl vědomostní kvíz, kterého se zúčastnilo celkem 50 dětí a dospělých. Menší děti měly vyluštit tajenku, doplnit její znění a vybarvit správně vlajku České republiky. Vedly si úspěšně, všech deset si vybralo malou odměnu. V kategorii dospělých se kvízu, který byl zaměřen na nejstarší české dějiny, zúčastnilo čtyřicet zájemců. Jejich hlavním cílem bylo ověřit si znalosti ze školních lavic (někdy i po mnoha letech). Po amatérské scénce a po projevech Ing. Zdeňka Macoška, ses. Soni Mikulové a br. Petra Majera, byly položeny květiny k obelisku armádního generála Josefa Šnejdárka a oficiální část programu byla zakončena čs. hymnou.

Odpolední program na Kolibě v bystřických Pasekách pak účastníkům marše nabídl nejen veselici s bohatou tombolou, ale také 2. ročník střelecké soutěže z praku – Prakiády o Pohár armádního generála Josefa Šnejdárka, kterého se zúčastnilo 24 dětí a dospělých.

Je na místě poděkovat za podporu statutárnímu městu Frýdek-Místek, Ministerstvu obrany České republiky, Krajskému vojenskému velitelství Ostrava a Českému rozhlasu Ostrava. Příští, 12. ročník, se uskuteční opět v sobotu, a to 13. července 2024.

text: br. Teodor Hybler
foto: br. Teodor Hybler, br. Petr Majer