79. výročí seskoku paradesantní skupiny GLUCINIUM v Purkarci

24. 7. 2023

Dne 4. července 2023 uplynulo 79 let od vysazení paradesantní skupiny GLUCINIUM z Anglie na jihu Čech. Tuto skupinu provázely od počátku nezdary. Chyba pilotů, kdy zaměnili Vltavu s Lužnicí, seskok do lesa, při kterém přišli o materiál a zachycení padáků na stromy, které se nepodařilo bez další pomoci dostat dolů.

Proto velitel skupiny Lepařík došel pro pomoc ke stavení, jenž našel nedaleko. Nadhajný pan Rybák a lesní dělník pan Ambrož jim poskytli pomoc, ale nepodařilo se vše do rána skrýt. Pan Rybák nahlásil nález padáků až 8. července a dal tím šanci parašutistům uniknout gestapu.

Pietní akce proběhla důstojně za hojné účasti purkareckých rodáků a potomků zmíněných občanů, kteří pomohli parašutistům. Položení věnců a květin proběhlo u pamětní desky u obory nad Purkarcem, u pomníčku místa seskoku a u památníku v obci Purkarec.

Organizaci akce zajistilo KVH České Budějovice a účastnili se občané Purkarce, Jednota Československé obce legionářské v Českých Budějovicích, spolek Vltavan a místní HZS a členové JEEP Club.

text a foto: br. Bohumír Tomášek