III. ročník pochodu legionáře Františka Sasáka

22. 11. 2023

V sobotu 11. listopadu 2023 se uskutečnil v okolí Slatinic již III. ročník pochodu věnovanému francouzskému legionáři Františku Sasákovi. Za mlhavého rána se na návsi u pomníku padlým v první světové válce a obětem německé okupace, kde je zároveň umístěna pamětní deska věnovaná místním občanům sloužících za druhé světové války v Royal Air Force, sešlo ze Slatinic, Olomouce a širokého okolí přes tři desítky lidí. Kromě zástupců obce Slatinice a členů Jednoty Československé obce legionářské Olomouc 1 „6. čs. střeleckého pluku Hanáckého“ dorazili na legionářský pochod např. příbuzní legionáře Sasáka.

III. ročník legionářského pochodu Sasáka zahájil na návsi ve Slatinicích hlavní organizátor br. Michal Sedlák, který je členem výboru Jednoty ČsOL Olomouc 1 a taktéž člen zastupitelstva a radní obce Slatinice. Po přivítání účastníků projevil br. Sedlák spokojenost nad každoročně rostoucí účastí. V následném krátkém úvodním slovu připomenul všem účastníkům nejen význam dnešního Dne válečných veteránů, ale rovněž představil osobu Františka Sasáka. Spolu s příbuznými Sasáka navíc kvitoval nedávnou návštěvu hrobu Františka Sasáka na vojenském hřbitově Minaucourt br. Petrem Žižkou v rámci vzpomínkové poutě ČsOL a MO ČR u příležitosti 105 let od bojů čs. legionářů ve Francii v Champagne a Argonne.

Desátník 21. čs. střeleckého pluku ve Francii František Sasák se narodil 18. srpna 1895 a před nástupem do služby v rakousko-uherské armádě studoval medicínu. Na východní frontu odešel se Zeměbraneckým pěším plukem č. 15 (Landwehrinfanterieregiment Nr. 15). Upadl do zajetí u obce Lučky a následně vstoupil 21. července 1917 do čs. legií. Lodním transportem byl odvezen do Francie, kde byl zařazen k 21. čs. střeleckému pluku. Letošní ročník pochodu nabyl na významu připomínkou dvou půlkulatých výročí. Jedna z těchto důležitých připomínek náležela Sasákovi, od jehož smrti uplynulo již 105 let. Dne 20. října 1918 bohužel zemřel v polní nemocnici na následky těžkého zranění utrpěného u Terronu.

Po úvodním slovu nastala chvíle k drobnému pietnímu aktu v rámci Dne válečných veteránů u pomníku místních padlých v 1. a 2. světové válce. K pomníku byl položen věnec br. Lukášem Coufalem a br. Petrem Žižkou, kteří absolvovali celý pochod v druhoválečných amerických uniformách reprezentující 90. pěší divizi (90th Infantry Division). Příslušníci 90. pěší divize bojovali statečně nejen na západní frontě za první světové války, ale též se účastnili osvobozování Evropy od nacistického Německa za druhé světové války. Z Normandie se 90. pěší divize probojovala až do Československa. Dostalo se jí navíc cti stát se první americkou divizí, která vstoupila na území předválečného Československa.

Po pietním aktu vyrazili účastníci na přibližně 10 km pochod. První zastávkou se stal památník věnovaný osádce vrtulníku Mi-24V od 331. letky bitevních vrtulníků z Přerova, jež zahynula při letecké havárii 10. listopadu 1998. Při návratu ze severoirského Aldergrove, kde probíhalo setkání elitních „tygřích“ letek Mini Tiger Meet, se vrtulník Mi-24V trupového čísla 0928 zřítil za špatného počasí u obce Slatinice. Při letu v oblacích došlo k poruše obou umělých horizontů, což nakonec vedlo ke zřícení vrtulníku. V bitevním Mi-24V zahynul pilot a kapitán vrtulníku mjr. Vladimír Chromý, pilot mjr. Pavel Hurčík, pilotní operátor npor. Marek Józsa a palubní technik nrtm. Petr Cihlář. Druhé významné letošní výročí patřilo právě letcům jejichž život byl ukončen před čtvrtstoletím na zalesněném svahu vzdáleném 1 km západně od Slatinic. V plamenné řeči připomenul br. Sedlák havárii vrtulníku Mi-24V za stejně špatného počasí, jaké panovalo v den letošního pochodu. Zároveň několik místních zavzpomínalo na okamžiky krátce po letecké havárii. Po minutě ticha byl pietní akt zakončen položením věnce k pomníku br. Lukášem Coufalem.

Pochod pokračoval na vrch Velký Kosíř (442 m. n. m.), kde se nachází 28 metrů vysoká dřevěná rozhledna ve tvaru komolého kužele. Přestávka na Velkém Kosíři byla využita k občerstvení ve formě opékání špekáčků na místním ohništi. Z Velkého Kosíře účastníci zamířili zpátky do Slatinic. Poslední velkou zastávkou se stala kaple sv. Antonína Paduánského, která se nachází na vrchu Malý Kosíř. Cílem povedeného III. ročníku pochodu legionáře Františka Sasáka se stala restaurace Na Figleně ve Slatinicích, kde se uskutečnilo zhodnocení akce. Rozchod účastníků se nesl v dobré náladě a s vírou, že příští ročník bude opět o trochu úspěšnější než letošní pochod.

text a foto: br. Petr Žižka