Oslavy k výročí osvobození na Nymbursku

25. 5. 2023

Letošní oslavy 78. výročí povstání českého lidu proti německým okupantům a Dne vítězství, si členové Jednoty Československé obce legionářské v Poděbradech v zastoupení klubem vojenské historie Druhý pluk Nymbursko, z. s., připomněli ve velkém stylu. Nejprve jsme 6. května v dopoledních hodinách představili na nymburském náměstí naši tradiční Kolonu vítězství sestavenou z vozidel spojeneckých armád a českých povstalců. Dále jsme zde početné divácké veřejnosti představili výstroj a výzbroj těchto jednotek. Před polednem se naše kolona vydala na svou jízdu k pomníkům padlým hrdinům.

Nejprve na místní nádraží, kde jsme položením květiny připomněli významnou zásluhu zdejších železničářů při vypuknutí květnového povstání, které odstartovali právě zaměstnanci Dílen ČSD již 2. května 1945. Dalšími zastávkami, kde jsme položili květiny, byl centrální pomník padlým ve světových válkách u kostela Husova sboru. Dále pak na hlavním hřbitově, kde jsou pohřbeni zemřelí rudoarmějci, ale i oběti z řad německé národnosti. Potom naše kolona, čítající sedm dobových automobilů a jeden dobový motocykl, vyrazila směr Loučeň se zastávkou v Krchlebích u pomníku padlého Václava Hájka, který byl zastřelen Němci 7. května 1945.

V městysi Loučeň jsme již v sobotu odpoledne zahájili stavbu dobových táborů pro zítřejší kulturní akci, pořádanou k výročí 800 let od založení obce. V podvečer jsme v rámci naší přednášky představili divákům jednotlivé armády a protagonisty zítřejší rekonstrukce událostí.

Nedělní dopolední program jsme zahájili pietním aktem u nově zrekonstruovaného pomníku obětem německé okupace a květnových bojů. Velice nás potěšilo, že tento pomník byl doplněn o naučnou tabuli s popisem zdejších událostí a se jmény a podobenkami padlých hrdinů.

Odpoledne proběhla historicko-bojová ukázka představující divákům tragické události v této obci a blízkém okolí. Na této ukázce se podílelo více než 60 lidí. Celé naše vystoupení se zde setkalo s velkým diváckým zájmem.

V pozdním odpoledni jsme se ještě s naší kolonou přesunuli do blízkého lesního masivu, ve kterém probíhali v květnových dnech před 78 lety boje, a položili jsme květiny u pomníku 12letého chlapce Karla Libicha, který se stal obětí německé střelby v posledních dnech války. Nezapomněli jsme se zastavit ani u pomníku Jana Bártla, jenž byl prvním „sheriffem“ zdejší chatové, dříve trampské, osady Toulaví vlci na Jíváku a jenž byl za svoji odbojovou činnost zavražděn v koncentračním táboře.

Čest všem hrdinům.

text a foto: br. Jaroslav „Jerremy“ Kupec