Památka padlých v okolí Hrotovic

1. 12. 2023

Vzpomínka na válečné veterány je poslední dobou pravidelně připomínána, a i naše sekce z jihozápadní Moravy rokycanské jednoty Československé obce legionářské se rozhodla vzpomenout na válečné veterány, rodáky ve svém blízkém okolí.

Expedice v Den válečných veteránů byla zahájena pietními akty v obci Ohrazenice, kde byla vzpomenuta památka devatenácti místních rodáků padlých v období první světové války a místních rodaček sester Kovárníkových, které podporovaly desant Anthropoid. V Jaroměřicích nad Rokytnou jsme zapálili svíčky u pomníků obětem první a druhé světové války. Dále naše cesta vedla do nedalekých Dolních Vilémovic, kde jsme se náhodně krátce setkali s paní Dusíkovou a neplánovaně si prohlédli muzeum Jana Kubiše.

Z Dolních Vilémovic jsme se přesunuli na samotu Ostrý nedaleko Myslibořic, kde jsme vzpomenuli památky Jaroslava Kotáska (desant Spelter). V Hrotovicích jsme navštívili pomník vojáků padlých v první světové válce a památník obětem druhé světové války, kdy v její poslední den zahynulo 114 místních obyvatel a 36 vojáků Rudé armády.

Závěrem byly rozsvíceny svíce věnované památce J. Pospíšila a A. Opálky v Rešicích a v neposlední řadě též padlým z obce Skryje, která zanikla v době výstavby JE Dukovany. Z této vsi se dochovala pouze kaple a pomník obětem první světové války, kde je mezi jinými zmíněn i J. Chramosta, ruský legionář. Jako poslední naše zastavení byl pomníček D. Krivošiny v lese nedaleko Kladerub. Na rozlohou relativně malém území, které se nám podařilo navštívit, lze nalézt množství svědectví o lidech, kteří v minulých dobách tvořili naši historii.

text a foto: bři. Radek Říha, Vladislav a Ivo Smičíkovi