Pietní setkání u hrobu generála Janouška

2. 11. 2023

Malebný hřbitov Šárka na Praze 6, rozprostírající kolem kostela sv. Matěje, byl v úterý 24. října 2023 dějištěm pietního setkání několika generací. Vojenští letci, zástupci stání správy a samosprávy, členové vlasteneckých spolků, školáci i rodinní příslušníci si přišli připomenout významnou osobnost československých dějin, armádního generála Karla Janouška, KCB. Pietní akt u jeho hrobu uspořádala Československá obec legionářská ve spolupráci s Ministerstvem obrany České republiky a Posádkovým velitelstvím Praha.

Účastníci pietního setkání se sešli v deset hodin dopoledne. Byli mezi nimi: místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky paní Jitka Seitlová, vrchní ředitel Sekce vyzbrojování a akvizic MO ČR pan Lubor Koudelka, velitel Vzdušných sil Armády České republiky generálmajor Petr Čepelka, zastupitelé Hlavního města Prahy paní Lucie Kubesa a pan Tomáš Pek, zástupce náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky plukovník generálního štábu Petr Cupák, místostarosta Městské části Praha 14 pan Jaromír Krátký, ředitel Odboru pro dohled nad vojenským letectvím plukovník Václav Čermák, zástupce České obce sokolské br. Jiří Frynta ze Sokola Praha-Hanspaulka, za pořádající Československou obec legionářskou vedoucí projektu Péče o válečné veterány br. Viktor Šinkovec, a za rodinu generála Janouška jeho praneteř paní Mahulena Křenková. Opět nechyběli žáci devátého ročníku (9. A) ze Základní školy Hanspaulka, kteří ve vší slušnosti absolvovali celý pietní akt a vzorně reprezentovali svou školu. Čestné stráže zajistili příslušníci Posádkového velitelství Praha a členové Sokola i Obce legionářské s prapory.

S projevy vystoupil pan ředitel Koudelka za ministerstvo obrany, který připomenul odkaz Karla Janouška pro současné armádní letce, a historik ČsOL br. Michal Rak, který přiblížil Janouškovu cestu od pěchoty k letectvu a jeho meziválečné působení v branné moci Československé republiky.

Všem zúčastněním patří poděkování a přání, abychom se nad hrobem hrdiny dvou československých odbojů setkávali ve stále větším zastoupení.

text: br. Petr Tolar
foto: ses. Marcela Tolarová