Pietní vzpomínka na Aloise Eliáše u Kolovratského paláce

19. 6. 2023

Předseda Senátu Parlamentu České republiky pan Miloš Vystrčil uspořádal v pondělí 19. června 2023 pietní vzpomínku na hrdinu československého domácího odboje z let druhé světové války, protektorátního premiéra a legionáře z první světové války armádního generála in memoriam Aloise Eliáše. Příležitostí k tomu bylo 81. výročí generálovi popravy. K pamětní desce na budově Kolovratského paláce ve Valdštejnské ulici na pražské Malé Straně položili květiny i zástupci Československé obce legionářské.

Pietní shromáždění se konalo od devíti hodin dopoledne u vstupu do Kolovratského paláce, kde je pamětní deska věnovaná osobnosti Aloise Eliáše umístěna od roku 2010. Právě v této budově byla umístěna Eliášova kancelář, kde jej také v září 1942 zatkla německá tajná státní policie. Iniciátorem umístění desky byl tehdejší místopředseda senátu Petr Pithart. Ten byl také čestným hostem letošní pietní vzpomínky, společně s paní Janou Pasákovou, historičkou a osobní přítelkyní Eliášovi manželky Jaroslavy. Ta předala urnu s generálovým popelem manželům Pasákovým. Důstojného uložení se urna s popelem manželů Eliášových dočkala až v roce 2006.

Dalšími hosty byli senátoři Jiří Drahoš, 1. místopředseda senátu, Pavel Kárník a Petr Štěpánek, ředitel Odboru pro válečné veterány válečné hroby Ministerstva obrany České republiky plukovník Robert Speychal, ředitel památníku Lidice Eduard Stehlík, ředitel Oblastního muzea Praha-východ Vlastislav Janík, archivář Archivu hlavního města Prahy Vojtěch Šustek a za Československou obec legionářskou členové republikového výboru ses. Marcela Tolarová a br. Petr Tolar. Pietního aktu se zúčastnili rovněž žáci 4. základní školy Kolín, kteří se toho dne vypravili na exkurzi do senátu.

Nejprve byly položeny květiny k pamětní desce, předseda senátu Vystrčil pronesl několik úvodních slov, načež se všichni účastníci přesunuli do průjezdu, kde se slova ujal pan Pithart a paní Pasáková, kteří hovořili o odkazu Aloise Eliáše.

Bývalý francouzský legionář, který v roce 1918 prošel boji u Verdunu a Terronu, byl komunistickým režimem neprávem označován jako kolaborant. Plné rehabilitace se dočkal až v devadesátých letech, kdy o něm byla natočena i televizní inscenace „Generál Eliáš“. Sokol, legionář, vysoký důstojník meziválečné československé armády a předseda protektorátní vlády byl již od začátku německé okupace zapojen do domácího odboje de facto přímo pod nosy nacistických elit. Předával zpravodajsky cenné informace, pomáhal osobám ukrývajícím se v ilegalitě a dokonce stál za atentátem na kolaborantské novináře protektorátních listů, jehož obětí se stal aktivistický redaktor Karel Lažnovský. Jednalo se o tzv. chlebíčkovou aféru. Ihned po příchodu zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha do Prahy byl Eliáš zatčen. Popraven byl v pátek 19. června 1942 na někdejší vojenské střelnici v pražských Kobylisích využívané německými okupanty jako popraviště.

text: br. Petr Tolar
foto: Anna Kučerová (Kancelář Senátu PČR), br. Petr Tolar