Připomenutí Dne válečných veteránů v Olomouci

16. 11. 2023

Oficiální akce zástupců Armády České republiky a Jednoty Československé obce legionářské Olomouc 1 ke Dni válečných veteránů se v letošním roce po dlouhé době uskutečnila na vojenském hřbitově v Olomouci. Členové naší jednoty v historických uniformách prvního a druhého odboje drželi spolu s příslušníky AČR čestnou stráž u unikátní zrekonstruované hřbitovní kaple z roku 1917.

Akci organizovala olomoucká správa posádky AČR pod vedením pana Radka Sekaniny. Na samotném pietním setkání pak vystoupil náměstek hejtmana olomouckého kraje Dalibor Horák a primátor města Olomouce Miroslav Žbánek. Rozkaz ministryně obrany k tomuto slavnostnímu dni pak přečetl zástupce velitele Pozemních sil AČR gen. Róbert Dziak. Slavnostní setkání bylo ukončeno státní hymnou v podání žáků ZŠ Demlova a SOŠ Olomouc.

Samotný černovírský vojenský hřbitov je pozoruhodnou památkou na území našeho města, která v minulosti bohužel značně trpěla nájezdů různých vandalů a sběračů kovů. V minulých letech však prostor prošel rekonstrukcí, jež místu alespoň částečně vrátila původní pietní charakter.

text a foto: br. Milan Vyhlídal