Projekce dokumentárních filmů v DAP

16. 6. 2023

V pátek 9. června se ve večerních hodinách v Konferenčním sále Domu armády Praha v Dejvicích uskutečnilo komentované promítání tří dokumentárních snímků režisérky Veroniky Homolové Tóthové. Událost, která přilákala řadu diváků, se konala ve spolupráci Československé obce legionářské a Ministerstva obrany České republiky.

Po uvítání vzácných hostů, z nichž tím nejváženějším byla paní Alena Voštová, dcera odbojářky Anny Malinové, promluvila na úvod večera tvůrkyně dokumentárních filmů Veronika Homolová Tóthová, která mimo jiné představila důvody, jež ji vedly ke zpracování témat. V průběhu večera vystoupil rovněž ředitel Odboru pro válečné veterány a válečné hroby MO pan plk. Robert Speychal, který velice ocenil nová zjištění, k nimž dospěla paní Homolová Tóthová. To se týkalo především prvního promítaného dokumentu „Heydrich a 74 žien“, jenž přiblížil, jaká byla příčina Heydrichovy smrti a jak jeho smrt vedla k brutálním pokusům na vězenkyních v ženském koncentračním táboru Ravensbrück. Tyto pokusy měly potvrdit správnost lékařského postupu, který byl v případě Heydricha aplikován. Výsledkem byla smrt mnoha vězněných žen či doživotní následky pro ty, které se dožily konce války.

Další dokumentární film „Atentát – nezodpovedané otázky“ se navrací k některým problémům, které na základě dostupných dokumentů doposud nebylo možné bezpečně vyřešit, např. kde se nachází Gabčíkův stengun nebo Heydrichův Mercedes.

Nejemotivnější pro přítomné bylo bezesporu promítání třetího dokumentu „Anna Malinová – Bezpečný úkryt pre Gabčíka“. Jednalo se o českou premiéru. Dokument představil nejen životní osud odbojářky Anny Malinové, ale přiblížil i těžký osud, který musela překonat její dcera Alena Voštová, která společně s námi strávila celý večer v DAP.

Po promítání poděkoval režisérce Homolové Tóthové řídící tajemník ČsOL br. Milan Mojžíš, který na setkání zastupoval naši organizaci. Pro přítomné následovala komentovaná prezentace operačního vybavení československých výsadkových skupin z Velké Británie, které zajištovali bři. Petr Tolar a Miloš Borovička. Kromě toho si návštěvníci mohli po celou dobu v předsálí prohlédnout obsáhlou výstavu věnovanou Operaci Anthropoid.

text: br. Jiří Filip
foto: ses. Marcela Volfová