Sraz majitelů a příznivců vojensko-historické techniky ve Vojnicích

16. 8. 2023

Od 21. do 23. července 2023 se konal ve Vojnicích u Olomouce tradiční Sraz majitelů a příznivců vojensko-historické techniky. Organizátorem 23. ročníku srazu ve Vojnicích byl Sbor dobrovolných hasičů Vojnice a akce se uskutečnila za podpory obce Těšetice a American Liberator. Od pátku 21. července 2022 se do areálu Hliník ve Vojnicích postupně sjíždělo přes dvě desítky vojenských vozidel a přijížděli účastníci dobových táborů prezentujících vojensko-historické jednotky. Páteční večerní program, který byl poznamenaný deštěm, zpestřil koncert skupiny Jen Taak.

Hlavním dnem srazu vojenské techniky ve Vojnicích byla sobota. V 10 hod. program zahájil odjezd více než tuctu vojenských vozidel na 40 km dlouhou spanilou jízdu po Hané. Trasa po startu z Vojnic směřovala přes Těšetice, Rataje, Drahanovice, Střížov, Náměšť na Hané, Senice na Hané, Dubčany, Unčovice, Příkazy, Křelov a zpět do areálu Hliník ve Vojnicích. Povedenou spanilou jízdu zpestřila přestávka na občerstvení v obci Příkazy a zastávka na společnou fotografii na místě U Lipek, které se rozprostírá nad Vojnicemi.

Po návratu vozidel ze spanilé jízdy nastal pro návštěvníky ideální čas pro návštěvu srazu ve Vojnicích. Kromě dobových táborů, jež byly k shlédnutí již od dopoledních hodin, mohli až do večera obdivovat i veškerou dorazivší techniku. Za zmínku z přítomné techniky stojí např. nákladní vozidla US Army M35 (2 ½ Ton 6×6 Cargo Truck) různých provedení, M561 Gamma Goat a M151A2 MUTT. Významně akci podpořil American Liberator, který se nejen účastnil spanilé jízdy americkým druhoválečným vojenským užitkovým nákladním vozidlem Dodge WC-63 (1 ½ – Ton 6×6 Truck), ale k vidění byly i další kusy ze sbírky druhoválečné techniky US Army. Letošní novinkou, jež poutala zaslouženě největší pozornost, bylo lehké obrněné vozidlo M8 (Light Armored Car M8) ve zbarvení 90. průzkumného oddílu (90th Reconnaissance Troop) od 90. pěší divize (90th Infantry Division). Velký zájem byl rovněž o polopásový obrněný transportér Half-track Personnel Carrier M3A1 z roku 1943. Čtvrtým vozidlem od American Liberator byl pásový Cargo Carrier M29 „Weasel“ z roku 1944.

Po celou sobotu probíhala prezentace dobových táborů vojensko-historických jednotek. K vidění byl např. tábor KVH Red Eagles, představující americké výsadkáře z 82. výsadkové divize (82nd Airborne Division). Čechoslováky bojující za druhé světové války na Středním východě zastupovali svojí přítomností členové Jednoty Československé obce legionářské Olomouc 1 „6. čs. střeleckého pluku Hanáckého.“ Již tradičně byl součástí rovněž tábor československých letců sloužících za druhé světové války ve Velké Británii v řadách Royal Air Force, který měl v letošním ročníku na starosti KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF, z.s.

Sobotní program povedeného srazu vojensko-historické techniky ve Vojnicích vyvrcholil večerní diskotékou s Plejáda Music Team. V neděli byla akce zdárně ukončena a všichni účastníci se rozjeli do svých domovů. Nezbývá než se těšit na další ročník.

text a foto: br. Petr Žižka