V Třinci uctili památku hrdiny Rudolfa Josieka

2. 10. 2023

Na třineckém hřbitově Folvark se 28. září 2023 sešli členové Jednoty Československé obce legionářské ve Frýdku-Místku a rodinní příslušníci Rudolfa Josieka u jeho hrobu, aby uctili památku tohoto hrdiny, který před 85 lety položil život za svou zemi.

Br. Petr Majer ve svém vystoupení krátce připomněl hrdinství obránců hranic Československa v září 1938, kteří s nasazením života bránili svou vlast. V kritických dnech prokázali obrovskou statečnost. Jedním z nich byl čtyřiadvacetiletý třinecký rodák, dozorce finanční stráže Rudolf Josiek, který byl zavražděn henleinovci 28. září 1938 při obraně státní hranice v obci Horní Lomany u Františkových Lázní. Br. Ladislav Vallo poté přečetl úryvek z jeho posledního dopisu, který napsal svým rodičům v den před svým tragickým skonem.

Drazí rodiče, promiňte mi, že jsem nepsal, ale jak vidíte, už válčíme a tak nevím, kde se vždy octnu druhý den. Jinak to je velmi vesele a sloužíme jak bozi. Mám na sobě celé muniční skladiště a tak bych si potřeboval pořádně zastřílet. Nechávám si růst bradu a fousy a tak si stále jenom hladím bradu a koukám do zrcátka, jak ty vousy rostou. Pošlu Vám pak fotku, abyste viděli, jak mi to sluší. V noci nám pěkně to tady střílí a tak při hudbě kulometů se uspáváme, nemám-li právě službu. Jsem už tak vytrénován, že mi stačí půl hodiny denně spát a jsem vyspaný. Počítám, že za týden, neodeberu-li se do věčných lovišť, tak už nebudu vůbec spát. Jsme blízko Františkových Lázní, asi 2 km, a tak jak sem vám už psal ukončujeme pomalu sezonu. Zprávy nemáme žádné a tak se nemáme ani proč rozčilovat…

V roce 2018 bylo Rudolfu Josiekovi uděleno zastupiteli města Třince čestné občanství in memoriam.
Čest jeho památce!

text: br. Petr Majer