173. výročí narození prezidenta Osvoboditele T. G. Masaryka

16. 3. 2023

Již tradičně si památku prvního československého prezidenta T. G. Masaryka u příležitosti 173. výročí jeho narození připomněli význačné osobnosti i veřejnost. Dne 7. března 2023 v 10.00 hod. se na lánském hřbitově uskutečnil pietní akt, kterého se zúčastnil předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová, ministr spravedlnosti Pavel Blažek, poslanec Parlamentu ČR Vojtěch Munzar a další zástupci politického a veřejného života. Nechyběli legionáři, sokolové a zástupci Československé církve husitské včele s patriarchou Tomášem Buttou. Za doprovodu hudby hradní stráže byly položeny věnce a kytice. Za Československou obec legionářskou věnec položili tajemník br. Jiří Filip a člen Předsednictva Republikového výboru ČsOL br. Petr Říha. Za kladenské legionáře věnec položila delegace ve složení předsedkyně ses. Eva Armeanová, br. Ivo Bedrna, ses. Danuše Draškovičová a ses. Pavla Zajícová. Zazněly oblíbené písně T. G. Masaryka. Pietní vzpomínka byla ukončena večerkou a státní hymnou.

Zástupci kladenských legionářů uctili památku T. G. Masaryka také v neděli 5. března 2023 při pietním aktu před lánským muzeem, které bylo otevřeno před 20 lety. Pietní akt se uskutečnil u jezdecké sochy T. G. Masaryka. Za zpěvu jeho oblíbené písně Ach, synku, synku byly položeny věnce a kytice. Tak jako v předchozích letech si prohlédli oživlou expozici, pozdravili se s četníky v dobových uniformách, sokoly, Masarykovým dvojníkem a ochutnali oblíbená jídla T. G. Masaryka a jeho rodiny.

Legionáři nikdy na svého prezidenta nezapomínali. Přicházeli se poklonit jeho památce na výročí narození i úmrtí. Masarykův hrob navštěvovali i v dobách totality. Toto místo bylo vnímáno jako symbol československé demokracie. Přes všechny zákazy do Lán každoročně přijížděl v generálské uniformě ruský legionář gen. Antonín Mikuláš Číla. Věnec položil ještě v roce 1979 a to mu bylo 96 let. Masaryk byl s našimi legionáři úzce spjat a oni na to nezapomínali. Nezapomínáme ani dnes.

text: ses. Eva Armeanová
foto: br. Jiří Skála