Vzpomínka na československou účast v bitvě o Británii

7. 7. 2023

Za přítomnosti posledního československého letce britského Královského letectva žijícího v České republice, Jiřího Kafky, si Československá obec legionářská dnes dopoledne u památníku československých letců na náměstí Svobody v pražských Dejvicích připomněla 83 let od letecké bitvy o Británii.

Pietní shromáždění ke vzpomínce na statečné Čechoslováky, kteří v létě a na podzim 1940 sváděli boje coby příslušníci britského Královského letectva, se zúčastnili zástupci Ministerstva obrany České republiky, Britského velvyslanectví v Praze, Velvyslanectví Slovenské republiky v Praze, Armády České republiky, pořádající Československé obce legionářské a veřejnosti. Nejčestnějším hostem byl válečný veterán, bývalý příslušník 311. (československé) bombardovací perutě a jedno z tzv. Wintonových dětí, podplukovník ve výslužbě Jiří Pavel Kafka. Hezké páteční dopoledne přivedlo desítky lidí k návštěvě památníku československých zahraničních letců, kteří během druhé světové války položili život. Čestnou stráž a kladení věnců zajistili příslušníci Posádkového velitelství Praha a akci moderoval organizační tajemník ČsOL br. Jiří Filip.

S projevem o společném boji Čechů, Slováků a Britů za svobodu vystoupila paní Kate Davenportová, zástupkyně britského velvyslance. Její přítomnost nebyla jen formální – její dědeček totiž během války rovněž sloužil v řadách Královského letectva. Za hostitelskou organizaci vystoupil také řídící tajemník ČsOL br. Milan Mojžíš, který neopomněl zmínit, že vzdávání zasloužených poct našim válečným letcům nebylo vždy samozřejmé, jak dokládají léta komunistického režimu. O to potřebnější je tento historický dluh napravovat.

Kromě zmíněných řečníků byli přítomni i další oficiální hosté. Za armádu velitel Vzdušných sil AČR generálmajor Petr Čepelka, za rezort ministerstva obrany ředitel Odboru pro válečné veterány a válečné hroby MO ČR plukovník Robert Speychal, za slovenskou ambasádu vojenský přidělenec generálmajor Miroslav Kocian, za Krajské vojenské velitelství hlavní město Praha jeho ředitel plukovník Pavel Mareček a zástupce podplukovník Pavel Kácl a za Jednotu ČsOL Praha 8 ses. Ilona Müllerová. Mezi čestnými hosty byl také bývalý vojenský pilot a velitel Vzdušných sil AČR generálporučík František Padělek.

Po položení květinových darů a projevech bylo vzpomínkové shromáždění zakončenou slovenskou a českou státní hymnou.

text: br. Petr Tolar
foto: ses. Marcela Tolarová, br. Petr Tolar