Vzpomínka na válečné veterány zemřelé při výkonu služby v zahraničí

22. 11. 2023

Už mnoho let si v Husově sboru v Ostravě-Zábřehu členové Jednoty Československé obce legionářské v Opavě připomínají ty, kteří riskovali život abychom my žili svobodně. Letos, v neděli 12. 11., jsme si připomenuli osudy novodobých válečných veteránů, kteří zemřeli při výkonu služby v zahraničí. Díky patří všem, kteří přišli zavzpomínat. Mimo jiné i zástupcům vojenských útvarů, kde padlí vojáci sloužili. Odkaz přátel tak může žít dál.

Vzpomínková bohoslužba nám připomíná slova, která jsou naší církví hlásána: „bychom se zděděnou hřivnou životního díla jejich věrně hospodařili a šťastně rozmnoženou odkázali věkům budoucím.“ U těch, kteří své pohodlí, zdraví a často i mnohem více obětovali pro dobro nás všech to platí dvojnásob.

Proto až zavítáte k nám do Ostravy, vezměte olej a zažehněte i vy světlo na hrobu starodružiníka Rudolfa Rajnocha. Stal se pro nás symbolem miliónů dnes již bezejmenných bojovníků naší historie. Snažíme se tak přispět k obrazu naší země, která si váží práce svých předků.

text a foto: manželé Klimovičovi