Vzpomínka na velkého člověka

14. 9. 2023

Ve čtvrtek 14. září si na lánském hřbitově zástupci státní správy, vlasteneckých organizací a veřejnosti připomněli 86. výročí odchodu zakladatele a prvního prezidenta samostatného československého státu, významného státníka, pedagoga, myslitele a ideového vůdce prvního československého odboje Tomáše Garrigue Masaryka.

Za Československou obec legionářskou položil věnec organizační tajemník br. Jiří Filip a ses. Ivana Čílová, vnučka ruského legionáře Mikuláše Antonína Číly. Účast ses. Čílové byla symbolická, neboť její dědeček se i přes vysoký věk a sabotáže komunistické Státní bezpečnosti podílel na organizování legionářských setkání nad hrobem „bratra prezidenta“ v dobách normalizace.

Květinové dary na hrob rodiny Masarykových položila rovněž vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jana Vohralíková, náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky generálmajor Radek Hasala, předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jan Skopeček, za Vládu České republiky ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová a za Ministerstvo obrany České republiky vrchní ředitel Sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka. Čestnou stráž u hrobu zajistila Hradní stráž, o hudební podkres se postarala Hudba Hradní stráže a Policie České republiky.

Díky podpoře ministerstva obrany vypravila ČsOL do Lán z Prahy autobus, kterým se svezli i zástupci dalších organizací. Účastníci výpravy se po pietním aktu na hřbitově tradičně zastavili v Muzeu T. G. Masaryka v Lánech.

text: br. Petr Tolar
foto: ses. Marcela Tolarová