ČsOL uctila památku čs. vojáků padlých u Dunkerque

18. 11. 2012

Od října 1944, kdy u Dunkerque vojáci československé obrněné brigády vystřídali kanadské jednotky, do 9. 5. 1945, kdy se obránci pevnosti konečně vzdali, zde padlo celkem 189 Čechoslováků. Čtyřicet z nich našlo místo svého posledního odpočinku na vojenském hřbitově v Adinkerke a osm na městském hřbitově v De Panne.

Jejich památku zde uctili velvyslanci ČR a SR v Belgii Vladimír Müller a Peter Sopko, náčelníci Generálních štábů Armády České republiky a Ozbrojených sil Slovenské republiky generálporučík Vlastimil Picek a generál L’ubomír Bulík, místopředseda ČsOL plk.v. v. Ing. Alexander Beer, čeští a slovenští váleční veteráni a další hosté. Mezi nimi si své místo našlo i dvacet středoškoláků vedených přímým účastníkem bojů plukovníkem v. v. Stanislavem Hněličkou a libereckým primátorem Jiřím Kittnerem, a také sestra Milena Kolaříkové, členka Jednoty ČsOL Praha 8, která žije v Belgii.

Den plný vzpomínek zakončil tradiční slavnostní průvod všech účastníků této akce městem De Panne spojený s uctěním památky belgických občanů padlých v obou světových válkách u památníku v centru města.

Text: Jitka Lenková, foto: Milena Kolaříková a Chris Lock