Programové prohlášení ČsOL

18. 11. 2012

V návaznosti na zakladatelskou tradici obce legionářské současné vedení ČsOL předložilo svým členům přibližně k jednoroční diskusi v jednotlivých jednotách. Prohlášení bylo…

V návaznosti na zakladatelskou tradici obce legionářské současné vedení ČsOL předložilo svým členům přibližně k jednoroční diskusi v jednotlivých jednotách. Prohlášení bylo jednotami schváleno a nyní začíná realizace hlavních programových cílů a priorit  ČsOL. 

 

Jsou to především:

  • obnovit postavení ČsOL ve společnosti jako nejdůležitější nestranická organizace zabývající se výchovou „ národa „ v duchu tradic převzatých jako odkaz legionářů 1. světové války, příslušníků 2. odboje, účastníků současných válečných konfliktů a mírových operací na principech české státnosti, nezávislosti, svobody a demokracie.
  • přebudovat ČsOL v ekonomicky silnou a nezávislou organizaci, která dokáže realizovat své cíle včetně péče o problémy členů, především pak v oblasti právní, sociální a zdravotní.
  • zásadním způsobem změnit systém řízení, plánování a hospodaření ČsOL.
  • v otázkách sociálních a zdravotních problémů současné populace přispět k řešení vybudováním vlastního systému pomoci pro „přestárlou generaci„.
  • prosadit zřízení institutu vládního zmocněnce pro otázky válečných veteránů
  • provést osobní, jmenovitou kontrolu jednotlivých jednot ČsOL s cílem dosáhnout reálného přehledu o členské základně ČsOL, počtu jednot, jejich aktivitě a reálných potřebách jejich členů
  • vytvoření programu činnosti ČsOL, který bude motivovat ke vstupu nové členy. Program se ve svých základních bodech bude opírat o hlavní zásady ze zakládajících listin ČsOL z roku 1921, které budou modifikovány na současnou celospolečenskou situaci.
  • navýšení počtů členů ČsOL z řad široké veřejnosti na základě přihlášení se k tradicím ČsOL, a ztotožněním se s nimi. Navýšení členské základny realizovat především z řad:
  1. novodobých veteránů,
  2. pozůstalých a rodinných příslušnících po účastnících prvního a druhého odboje,
  3. příslušníků klubů vojenské historie,
  4. příslušníků aktivních záloh,
  5. sympatizantů,
  6. neorganizovanými nadšenců,
  • zavedení třístupňové organizační struktury s využitím krajského organizačního stupně. Pro vytvoření tohoto organizačního stupně využít stávajících aktivních jednot umístěných v krajských městech, bez ohledu na to, zda se jedná o jednotu „ starou či novou“.
  • pokračovat v práci historicko-dokumentační komise: dokončení databáze čs. zahraničních vojáků, účast na modernizaci a objektivizaci expozic muzei v ČR případně v zahraničí, zřizování putovních výstav, podporovat a iniciovat stavby pomníků a jiných pamětních znaků v ČR a případně v zahraničí.
  • zabezpečit důsledné dodržování stanov a směrnic při nakládání s majetkem ČsOL především pak v otázkách schvalování čerpání finančních prostředků a v otázkách kontroly
  • jakékoliv svévolné nakládání se svěřenými finančními prostředky exemplárně řešit podle odpovídajícího zákona
  • organizační strukturu ČsOL rozšířit o komisi majetkově – investiční, jejímž hlavním úkolem bude zpracovávat návrhy investičních příležitostí, které po schválení volených orgánů obce realizovat  s cílem zajistit navýšení majetku ČsOL.
  • dohledat zabavený majetek ČsOL a pokusit se tento majetek zákonnou cestou získat zpět ve víře, že stát má zájem, právo a povinnost vyřešit vlastnické právo k tomuto zabavenému majetku 
  • vybudování vlastního systému péče o válečné veterány za využití legislativního prostředí ČR ve spolupráci s :             
  1. Úřadem vlády ČR
  2. Ministerstvem obrany ČR
  3. Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR
  4. Ministerstvem zdravotnictví ČR
  5. Ministerstvem vnitra ČR

     Za velmi důležité považujeme zachovat poskytování příspěvků na léky a zdravotnické pomůcky našich potřebných členů veteránů druhé světové války