Bajkal a „Kolčakovo zlato“

18. 11. 2012

Tedy část ruského zlatého státního pokladu, kterého se v roce 1918 zmocnili v Kazani bělogvardějci pod vedením admirála A. Kolčaka a při ústupu na východ si je vzali s sebou. Pak ale zlatý poklad u Irkutsku zabavili čs. legionáři. Přestože je téměř s jistotou historicky prokázáno, že veškeré zlato bylo při odjezdu posledního legionářského vlaku z Irkutska vráceno místnímu Sovětu, dodnes přežívají spekulace o tom, že část pokladu si legionáři ponechali a posléze dovezli do Československa, neboť údajně 180 tun zlata zmizelo a dodnes se nenašlo.

A nyní je tu nová verze: Při posunování legionářskéhom vláku na irkutském nádraží se na jižním břehu Bajkalu zřítilo do vody několik vagonů, a právě v nich by ukradené zlato mohlo být.

O článku v ruských Izvestijích informovala ČTK a lze jej dohledat na: www.ceskenoviny.cz/svet/rusko_byvaly_sssr/zpravy/nasla-ruska-ponorka-na-dne-bajkalu-kolcakovo-zlato/395552

Rádi uvítáme vaše názory na toto téma na adrese: lenkladi@centrum.cz

Připravil: Ladislav Lenk

Ilustrace:

Málo se ví o tom, že čs. legie žily v Rusku velmi kulturním životem. Psaly se deníky, kroniky, byly vydávány časopisy, pilně se fotografovalo a také malovalo. Každý oddíl měl svého malíře, vynořila se však i řada amatérů. Práce těchto malířů souhrnně vydal Památník odboje v Praze roku 1922 v publikaci „ČS. LEGIE V RUSKU – MALÍŘSKÉ DOKUMENTY“. Z ní vybíráme kresbu F. Víka zachycující tehdejší krajinu na Bajkale.