Bolestné vzpomínky v Ivanově Sele

18. 11. 2012

Obec Ivanovo Selo se nachází nedaleko města Daruvar v oblasti tradičně nazývané Slavonie. Již od 18. století se zde začala utvářet silná česká menšina. První Češi, rodiny chudých rolníků, přišli do osady Ivanovo Selo na přelomu 18. a 19. století jako strážci tzv. Vojenské hranice mezi Osmanskou říší a Rakouskem (budoucím Rakouskem-Uherskem). Fakticky to v té době bývalo území nikoho. Rakouská vojenská správa se rozhodla upevnit svoji pozici na hranici tak, že zde doslova „na zelené louce“ vystavěla osadu a pozvala do ní chudé rolnické rodiny. Ty zde dostaly zdarma zemědělskou půdu, za to však rolníci museli plnit určité vojenské povinnosti: každý týden se hlásit, konat vojenské přehlídky a v případě vyhlášení poplachu okamžitě nastoupit.

Účastníci pietní a poznávací cesty do Chorvatska a Srbska v Ivanově Selu uctili u památníku v centru obce památku sedmi zdejších českých civilních obyvatel, kteří byli doslova zavražděni při srbském útoku na tuto obec v září 1991. Historik Václav Herout přitom připomněl, že Ivanovo Selo v té souvislosti získalo přízvisko „Chorvatské Lidice“. Na otřesné okamžiky zavzpomínal také místní farář Msgr. Josip Košćak.

 

Po pietním aktu u pamětní desky na zdi kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova připomínající oběti občanské války následovala chvilka rozjímání uvnitř kostela. Také ten má zajímavou historii. Byl postaven přes odpor místních úřadů v roce 1948 a do výzdoby jeho interiéru bylo zakomponováno množství prvků připomínající český původ farníků

Text a foto: Jitka Lenková