Dětský den s vojenskou historií

18. 11. 2012

Časně ráno na značky a hlavně včas přijet do areálu Armyparku v Ořechově u Brna. Nejdříve vyložit věci, chybí, nechybí. Pak zbudovat velitelské stanoviště (pergola hospody jako stvořená). Nasáčkovat dárky a pozornosti pro děti a účastníky, protože dnes nikdo neodejde s prázdnou. Než se určilo, kde jaké stanoviště bude, a rozmístily cedulky, přijel autobus s několika desítkami dětí.

Dámy vedoucí je rozdělují do družstev, vlastně se teprve seznamují, protože to je jejich první den na příměstském táboře pravidelně organizovaném Moravským zemským muzeem. Hra na rozehřátí a pak už do hlediště, protože na scénu přicházejí vojáci v dějinném sledu. Od Napoleonova vojáka, přes příslušníka 6. hanáckého na Rusi, meziválečného vojáka, kozáka, zdravotní sestřičky, vojáka sloužícího v britském vojsku ve 2. sv. válce, přes vojáka socialistického až do dnešní doby, vojáka v uniformě z Perského zálivu a i dnes aktuálního Afghánistánu.

Předmět historie se mění v zábavnou výuku a je to na dětech znát, včetně jejich dotazů a po ukázce i počtu zvednutých rukou, kdo chce být vojákem … Skvělé nábrové středisko. Praktické předvedení zbraní není bez pozitivních následků, protože si každý chce ruský samopal minimálně natáhnout a je jedno, jestli to je stengun nebo osmapadesátka, prostě to mít v ruce …

Po skončení dobových ukázek se odvážní nechají vyfotit s předvádějícími, ti, co se nechtějí fotit, již spěchají pozřít sousto nebo se připravit na branný závod. Jsou připravena typická stanoviště: střelba (z armádní vzduchovky), chemická příprava, hod granátem, zdravotnická (s dobovou sanitou), topo atd. Družstva se rvou o body a snaží se. Pravda v masce a v atombord. se zapotí, ale odměna je čeká.

Po skončení je ještě připravena třešinka na dortu v podobě návštěvy pracovišť bunkru PVO, včetně fukční techniky. Malý zádrhel: stejný počet bodů a vítěz tedy bude určen rozstřelem. Paradoxně se jedná o dívčí družstvo a družstvo chlapecké, která stanou proti sobě. Rozhodnutí padá až ve třetí řadě, vítězí chlapecké družstvo, které dostává ceny navíc.

Rozdat ceny, obdarovat vedoucí, vítěze a všechny, aby opravdu děti neodešly s prázdnou. Určitě budou mít minimálně plno zážitků, ale vítězné družstvo se ještě sveze v „Ještěrce“. Uklidit, sbalit věci a konečně na pozdní oběd, protože už je těžce po 17.00. Ještě štěstí, že bar v Ořechově je otevřen … 

 

Zdroj: http://www.jihomoravsky.legionar.org/, foto: Karel Černoch a Milan Laštůvka