Do muzea a na zámek

18. 11. 2012

Československá obec legionářská Kladno uspořádala ke Dni válečných veteránů dne 25. 10. 2009 zájezd do vojenského historického muzea v Rokycanech se zastávkou na zámku Zbiroh.

Vojenské muzeum na demarkační linii bylo slavnostně otevřeno v rámci oslav Dne veteránů v Rokycanech 11. 11. 1997 tehdejším velitelem pozemního vojska generálem Jiřím Šedivým symbolicky v čase ukončení první světové války v 11 hodin 11 minut.

Od počátku 90. let je hybnou silou celého dění sběratel vojenské techniky František Koch. Jeho zásluhou tak postupně vzniklo největší nestátní vojenské muzeum v České republice, vystavující přes 170 kusů různé vojenské techniky, která je až na výjimky provozuschopná. Muzeum je zaměřeno na výzbroj, výstroj a techniku naší armády od roku 1918 do současnosti a na techniku a výzbroj armád, které ukončily druhou světovou válku na demarkační linii, jenž probíhala právě v okolí Rokycan.

 

Prohlédli jsme si vnitřní expozicí, která nám v jednotlivých místnostech představila výstroj a výzbroj československé prvorepublikové armády včetně připomínky pohraničního opevnění, dále pak expozici armády fašistického Německa a spojeneckých armád Velké Británie, Spojených států a Sovětského svazu.

Venku jsme obdivovali kolovou techniku z období první republiky, z níž nejvzácnější je štábní automobil Škoda 903 Superb, četnický autokar Walter a replika obrněného automobilu Tatra vz. 30. Technika z druhé světové války byla zastoupena automobily ze všech bojišť a armád obou stran.

V dělostřeleckém parku jsme viděli protitanková děla, kanóny a houfnice Rudé armády a Wehrmachtu, které byly používány za druhé světové války a poté i v naší poválečné armádě včetně mnoha typů protiletadlových děl.

Jedním z nejvíce obdivovaných exponátů byl Ford Canada No 12. Tento originál se zúčastnil natáčení filmu Tobruk.

Na závěr prohlídky jsme si udělali společnou fotografii před tankem s nápisem „Vpřed na Berlín“ a místopředsedkyně ČsOL Kladno Mgr. Eva Armeanová poděkovala průvodci panu Marcelu Hoblíkovi za poutavý výklad. Rovněž poděkovala synovi majitele za bezplatný vstup.

Ještě jsme navštívili zámek ve Zbirohu. Seznámili jsme se s historii zámku od dob jeho vzniku ve 13. století až do jeho novodobých dějin. Nejvíce nás zaujal zednářský salónek a monumentální Muchův sál, ve kterém Alfons Mucha namaloval své nejznámější dílo Slovanská epopej.

Zájezdu se zúčastnilo 28 účastníků, kromě členů Československé obce legionářské i zástupci svazu důchodců a její rodinní příslušníci. Celkový zážitek z příjemně stráveného dne ještě umocnilo podzimní slunečné počasí.

Text: Eva Armeanová

Foto: autorka, archiv autorky

související odkazy:

http://www.klub-vm.eu/

http://www.vojenskemuzeumrokycany.cz/

http://www.zbiroh.com/uvod/