Na Sibiři odhalen další pomník čs. legionářům

18. 11. 2012

Nižnij Tagil (24. listopad 2009) – V Nižním Tagilu na Urale byl odhalen památník padlým československým legionářům. „Jediné co můžeme udělat pro vojáka, který položil život v boji za svou zemi, je důstojně uctít jeho památku. Tento památník je proto nejen uctěním památky našich padlých, ale symbolizuje i narovnávání vztahů s Ruskem,“ uvedl při této příležitosti 1. místopředseda Československé obce legionářské Jindřich Sitta.

 
Památník Nižném Tagilu je věnován 67 čs. legionářům, kteří padli v bojích s bolševickou armádou. Tagilský památník byl přitom postaven ve velmi krátké době po instalaci pomníku v Jekatěrinburgu. Ten byl odhalen 17. listopadu 2008 a je věnován více než čtyřem stům padlým československým legionářům. Na svou instalaci přitom musel čekat plných 90 let a to přes skutečnost, že na jeho výstavbu se v roce 1919 složili jekatěrinburští občané na výraz úcty a poděkování československým legionářům.  Podle místopředsedy Sitty mohly oba pomníky spatřit světlo světa jen díky osobnímu nasazení a úsilí českého generálního konzula v Jekatěrinburgu Miroslava Rameše a podpoře Ministerstva obrany ČR. 
 
První čestnou stráž u pomníku držely Kluby vojenské historie symbolicky napůl z Čech a napůl z Ruska. „Aby útočníci byli úspěšní, má jich být třikrát víc než obránců. V bojích o Nižní Tagil to bylo obráceně. Obránců bylo víc než Čechoslováků a ti přesto zvítězili,“ řekl při této příležitosti v rozvoru pro Českou televizi předseda jekatěrinburského klubu vojenské historie Horní štít Alexander Kručinin. V ruské občanské válce bojovalo přes 60 tisíc československých legionářů hlavně proti bolševikům. Dokázali po několik měsíců chránit tisíce kilometrů tzv. „transsibiřské magistrály“ od Uralu až po Vladivostok a jako jediní tehdy dokázali porážet Rudou armádu. Československé legie navíc dokázaly na Sibiři doslova vyblokovat přes milion zajatých německých vojáků, kteří se díky tomu nemohli v roce 1918 zapojit do bojů a posílit tak německou ofenzivu na západě. Z vojensko-taktického pohledu šlo klíčový moment, na jehož základě Dohoda získala převahu nad Centrálními mocnostmi a který tak i významně přispěl k ukončení 1. světové války a porážce Rakousko-uherské monarchie.
 
Milan Řepka   
Tiskový tajemník ČsOL
 
Foto: Stanislav Švidek
 
Uctění památky čs. legionářům a položení věnce – Jekatěrinburg 24. listopadu 2009 
 
 
Příprava na slavnostní odhalení památníku 67 padlým čs. Legionářům
v bojích o Nižnij Tagil
 

 

 

 

 
Slavnostní odhalení pomníku čs. Legionářům v Nižném Tagilu