Památník u Hrabyně slavnostně otevřen

18. 11. 2012

Památník dislokovaný nedaleko Ostravy byl založen před 38 lety armádním generálem Ludvíkem Svobodou. Měl se stát památníkem osvobození tamního hospodářsky důležitého regionu. Proto jeho původní název zněl „Památník ostravské operace“. Následně však byl proměněn v ideologický monument podřízený Muzeu revolučních bojů v Ostravě a ztrácel na popularitě mezi obyvateli. Po roce 1989 se dokonce objevily snahy o jeho likvidaci.

Od roku 1992 je součástí opavského Slezského zemského muzea, které je nejstarším muzeem v českých zemích. O návrat památníku k původnímu poslání usilovala dlouhá léta především jeho vedoucí Jana Horáková. Prvním úspěchem bylo přejmenování na „Památník II. světové války“ v roce 2000 a pak byla zahájena jeho rozsáhlá rekonstrukce, která trvala tři roky.

Na první pohled se budovy památníku příliš nezměnily. Platí to především pro betonovou konstrukci hlavní stavby. Zásadních změn se však dočkaly interiéry. V komplexu správní budovy vzniklo místo na menší expozici, která umožňuje realizovat samostatné výstavy a další akce jak muzejního, tak historického nebo kulturního charakteru.

Slavnostní otevření památníku se stalo příležitostí k uskutečnění dalšího důležitého aktu – předání bojové zástavy 53. brigádě pasivní systémů a elektronického boje z Opavy. Z rukou generálmajora Josefa Bečváře ji převzal velitel brigády plk. gšt. Petr Milčický. Stuhy k zástavě připevnil první místopředseda Čs. obce legionářské Jindřich Sitta.

Text a foto: Martin KOLLER