Plzeň uctila památku generála Heliodora Píky

18. 11. 2012

Na zdi vedle vchodu do věznice byla odhalena pamětní deska připomínající justiční vraždu generála. Slavnostnímu odhalení byli přítomni političtí vězni, ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, generální ředitel Vězeňské služby generálmajor Luděk Kula, zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Jiří Halaška, velvyslanec Slovenské republiky v Česku Peter Brňo a další hosté.

V borské věznici je to již druhá pamětní deska připomínající Heliodora Píku. Jedna je již několik let umístěna uvnitř areálu na místě, kde byl Píka oběšen. „Vzpomínat musíme právě proto, že na takovéto věci nesmíme zapomínat,“ připomněla ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.
Heliodor Píka přežil jako voják obě světové války. „Jeho jméno se stalo symbolem věrnosti a statečnosti. Naplnil vojenskou přísahu a za svobodu a demokracii položil svůj život. Tento vynikající voják a diplomat zemřel za to, za co celý život bojoval,“ řekl generálmajor Jiří Halaška.
U pomníku generála Heliodora Píky v Plzni, na náměstí nesoucím jeho jméno, pak proběhl další pietní akt.

„Svými současníky byl charakterizován jako odvážný voják, vlastenec, vzdělaný i obratný diplomat a především jako pracovitý a čestný chlap, jakých je v každé době málo,“ prohlásil při této příležitosti ředitel krajského vojenského velitelství plukovník Miroslav Lysina.

Text: Jindřich Plescher, foto: Jindřich Plescher a Eduard Hospodka