Soumrak svědomí v Plzni

18. 11. 2012

 Vernisáž výstavy se uskutečnila za účasti představitelů veřejného života města Plzně, Československé obce legionářské a dalších organizací. „Generál Píka byl připomínkou občanských ctností. Byl to důstojník, legionář a diplomat, který byl ochoten za obranu svobody a demokracie nasadit i svůj život,“ řekl ve svém projevu náměstek plzeňského primátora Vladimír Duchek.

„Svými současníky byl Heliodor Píka charakterizován jako odvážný voják, vlastenec, vzdělaný i obratný diplomat a především jako pracovitý a čestný chlap, jakých je v každé době málo,“ představuje osobnost generála Píky autor výstavy Miroslav Krist.
Na té se podílelo patnáct institucí z celé České republiky. Obsahuje na tři sta padesát dokumentů a exponátů včetně řady dosud nepublikovaných fotografií. Poprvé si můžete prohlédnout i snímky lidí, kteří stáli za procesem a popravou generála Píky.


U příležitosti výstavy vychází také stejnojmenná kniha, která byla pokřtěna při vernisáži. Kmotři jí přáli, aby ji lidé četli a aby vydržela tolik, co lidé na přelomu 40. a 50. let minulého století.

Text: Jindřich Plescher, foto: archiv Magistrátu města Plzně