V okolí Štúrova

18. 11. 2012

Celkem 31 čs. legionářů a domobranců je pohřbeno v třinácti obcích v okolí Štúrova. Účastnici pietní a poznávací cesty na Slovensko a do Polska organizované ČsOL navštívili dvě z nich – Pástovce a Ipeĺský Sokolovec.

Na hřbitově v obci Pástovce jsou pochování dva čs. legionáři, poručík Josef Poustka a vojín Jaroslav Ditrt, kteří byli zabiti 30. 5. 1919. Jak uvádí Ing. Jozef Slabák, CSc. ve své práci „Parkáň a okolie v bojoch o Slovensko v 1919-tom“ stalo se tak v noci kolem druhé ráno, když do Pástovců vpadli maďarští bolševici a vesnici okupovali. Tělo zastřeleného poručíka poté ještě zohavili. O postavení důstojného náhrobku na hrobě obou Čechoslováků, jehož odhalení v roce 1934 přihlíželo na tisíc lidí, se zasloužil místní farář Kováč.

V nedalekém Ipeĺském Sokolci našli místo svého posledního odpočinku dva italští legionáři, rotmistr Josef Hruška a svobodník Josef Leska, a vojín 13. střeleckého pluku František Tesař.

Hřbitov v Pástovcích působil celkově zanedbaným dojmem, malá obec zřejmě nemá dostatek prostředků ani sil na jeho pečlivější údržbu. Tu by si ostatně zasloužily i oba hroby československých vojáků, alespoň zvýraznění nápisu na náhrobním kameni v Pástovcích

a narovnání kamene na jinak velmi pěkném hřbitově v Ipeĺském Sokolci.

Text a foto: Jitka Lenková

Zdroje a související odkazy:

Ing. Jozef Slabák, CSc., Parkáň a okolie v bojoch o Slovensko v 1919-tom:

http://www.scribd.com/doc/16737609/Parka-a-okolie-v-bojoch-o-Slovensko-v-1919tom-Parkany-es-kornyeke-1919ben-a-Szlovakiaert-vivott-harcokban-kisebb-JPGs-kepekkel

http://www.pastovce.sk/index.htm