Český rozhlas Leonardo o projektu Legie 100

18. 11. 2012

V pondělí 31. ledna se ve studiu Českého rozhlasu stanice Leonardo v pořadu Třetí dimenze téměř hodinu hovořilo o projektu Legie 100.

O tom, co všechno projekt obnáší a v jakém stadiu je jeho realizace, hovořili náměstek ministra obrany Ing. Michael Hrbata, ředitelka odboru mimoresortní spolupráce MO ČR Ing. Iveta Hlásecká a místopředseda ČsOL plk. MUDr. Jindřich Sitta.

O smyslu projektu, jehož cílem je v souvislosti s oslavami 100. výročí založení Československa připomenout zásadní historické zásluhy československých legionářů na jeho vzniku, hovořil jeho velký zastánce a současně i realizátor náměstek ministra obrany Michael Hrbata. Zdůraznil, že projekt je naplánován na dobu šesti let a v jeho rámci se mimo jiné počítá s obnovou hrobů legionářů, s péčí o válečné hroby vůbec, s pietními akty, výstavami a přednáškovou činností, s pořízením replik legionářských stejnokrojů a výzbroje, zřízením muzea legií a zakladatelů států, natočením velkofilmu o historii vzniku státu a dalšími akcemi. Realizace však začala už v roce 2009, neboť projekt ve velmi rozsáhlý a zahrnuje obrovské množství přípravných prací a řadu dílčích úkolů a aktivit.

Velice významnou součástí těchto aktivit bude také projekt Legiovlaku, který předpokládá pořízení repliky legionářského vlaku z období bojů na Transsibiřské magistrále a s jeho jízdami po dobu šesti let do měst a obcí po celé České republice doprovázených přednáškovou činností. Projekt zastřešuje a v těchto dnech začíná naplno rozjíždět Československá obec legionářská v úzké spolupráci s Českými drahami, Národním technických muzeem a nadací Křídla na kolech.

Bratr Jindřich Sitta v rozhlasové besedě mj. zdůraznil, že v období fašistické okupace a komunistické nadvlády byly myšlenky legionářů zakázány, Československá obec legionářská byla zrušena a došlo k přetržení kontinuity povědomí a znalostí o tradici, která je pro nás velice důležitá. Proto by měl projekt Legie 100 sehrát významnou úlohu při obnově tradic boje za svobodu a demokracii v duchu odkazu čs. legionářů.

Ladislav Lenk, foto: Khalil Baalbaki

Záznam celého pořadu naleznete na

http://www.rozhlas.cz/leonardo/video_tretidimenze/_zprava/845751