ČsOL přispěla k důstojným oslavám 66. výročí ukončení 2. světové války

18. 11. 2012

Pietním aktem za účasti prezidenta republiky Václava Klause vyvrcholily na Čestném dvoře Národního památníku v Praze na Vítkově letošní oslavy osvobození a 66. výročí ukončení 2. světové války.

Pietnímu aktu spolu s dalšími vysokými ústavními činiteli, zástupci resortu obrany, Generálního štábu AČR a široké veřejnosti byli přítomni rovněž zástupci Československé obce legionářské a desítky druhoválečných veteránů. Za ČsOL zde věnec položili čestný předseda ČsOL armádní generál Tomáš Sedláček, předseda ČsOL plukovník Pavel Budinský a místopředseda ČsOL brigádní generál Alexandr Beer. Ti se pak spolu s veterány zúčastnili setkání ve Slavnostní síni Národního památníku na Vítkově.

Představitelé a zástupci Československé obce legionářské přispěli k důstojným oslavám 66. výročí ukončení 2. světové války i na dalších místech, kde uctili památku obětí války položením věnců a květin. Stalo se tak na hřbitově v Ďáblicích v Praze u památníku obětí války z řad spojeneckých armád, v Žernosecké ulici v Praze u pomníku vojáků Polské armády, na Kobyliské střelnici v Praze 9 a na Olšanských hřbitovech. Zde položili věnce na čestném pohřebišti vojáků zemí Commonwealthu, na pohřebištích vojáků Rudé armády a vojáků Bulharska, u pomníků pražských barikádníků, obětí války z Prahy 4, letců RAF, u hrobu generála Karla Klapálka, u památníku 1. odboje a u hrobu legendárního velitele Pražského povstání generála Karla Kutlvašra.

V pondělí 9. května se pak zástupci ČsOL zúčastnili v Praze na Olšanských hřbitovech pietní vzpomínky na sovětské vojáky padlé ve 2. světové válce u příležitosti oslav Dne vítězství. Zástupce ČsOL však bylo možné spatřit také u památníku Kombinovanému oddílu v Kyšicích u Plzně nebo v Kroměříži, kde položili věnec u hrobu generála Ludvíka Svobody.

Text a foto: Ladislav Lenk