Den pozemního vojska Bahna 2011 opět zve

18. 11. 2012

Jako již tradičně se ve středu 1. června 2011 v v hotelu Legie v Praze uskutečnila tisková konference ke Dni pozemního vojska Bahna 2011.

Tiskové konference se zúčastnil velitel Společných sil AČR generálmajor Hynek Blaško, člen správní rady Nadace pozemního vojska AČR, ředitel Muzea na demarkační linii František Koch a příslušníci organizačního štábu akce. Čs. obec legionářskou zde zastupoval brigádní generál Alexandr Beer a její tajemník ČsOL Milan Mojžíš. Během tiskové konference byli přítomní novináři seznámeni s tím, jaký bude již 22. ročník akce Bahna 2011, který se koná v sobotu 18. června v prostoru vojenského cvičiště Bahna u Strašic ve Vojenském výcvikovém prostoru Jince.

Den pozemního vojska Bahna je od roku 1990 atraktivní a hojně navštěvovanou prezentací sil a prostředků Armády České republiky a klubů vojenské historie. K akci neodmyslitelně patří série statických a dynamických ukázek, defilé historické a současné techniky AČR a zahraničních armád. Letos v historické části nabídne také ukázku bojů našich legionářů na italské frontě za 1. světové války a vyvrcholením tohoto programu bude ukázka „Poslední hodiny na demarkační linii v roce 1945“. V rámci historické části ukázky zde bude vystavena téměř stovka kusů historické techniky z Muzea na demarkační linii v Rokycanech a dalších spolupracujících klubů.

Čs. obec legionářská pořádá na tuto akci tradiční autobusový zájezd. Odjez od hotelu Legie je v sobotu 18. 6. 2011 v 7.30 hodin. Je nutné, aby legionáři byli v uniformách či legionářských stejnokrojích s vyznamenáními ve stužkách. Po příjezdu zaujmou veteráni vyhrazená místa na tribuně a účastníci zájezdu budou mít volný přístup do vojenských stanů s občerstvením.

Přihlášky zasílejte na adresu ČsOL, hotel Legie, Sokolská 33, 120 00 Praha 2, vyřizuje bratr F. Hemza z jednoty ČsOL Praha 5, tel. 739 569 006, vaše dotazy rád zodpoví br. M. Mojžíš, tel. 602 118 963.

Ladislav Lenk, ilustrační foto: klub-vm.eu, bahna.eu, old.czechtourism.com a photoextract.com