Den válečných veteránů je pro nás mimořádným svátkem

18. 11. 2012

Den válečných veteránů, jenž si připomínáme 11. listopadu a jehož symbolem se stal květ vlčího máku, se váže k ukončení 1. světové války, kdy připomíná oběti nejstrašnější války, jakou do té doby lidstvo poznalo.

V novodobé historii České republiky se Den válečných veteránů oslavuje od roku 2001. Dává nám mimořádnou příležitost připomenout si československé vlastence, kteří ve dvou válečných apokalypsách ohraničených léty 1914 – 1918 a 1939 – 1945 bez váhání nasazovali životy za svobodu své vlasti a za obnovení státní suverenity. Proto se představitelé Československé obce legionářské v nejbližších dnech zúčastní řady pietních a vzpomínkových akcí pořádaných u příležitosti Dne válečných veteránů, a to jak v Praze, tak i v dalších městech a obcích České republiky.

Bude to například slavnostní koncert Vlčí máky pro válečné veterány ve Vyškově, ekumenická bohoslužba ve vojenském kostele v Praze, slavnostní koncert Ústřední hudby AČR v pražském Rudolfinu, pietní akt v Národním památníku na Vítkově, festival vojenských filmů v Českém Krumlově a následující ples ČsOL ke Dni válečných veteránů a řada dalších akcí. Přehled účasti vedoucích funkcionářů ČsOL naleznete v příloze.

Ladislav Lenk