Hrdina od Sokolova Josef Buršík by se dožil sta let

18. 11. 2012

V malebném prostředí chodské vesničky Postřekov se v sobotu 10. září konala vzpomínková slavnost u příležitosti 100. výročí narození generálmajora ve výslužbě Josefa Buršíka.

Postřekovského rodáka (nar. 11. 9. 1911), který se 8. března 1943 vyznamenal v bojích u Sokolova a kterému za hrdinství v bojích u Kyjeva byl udělen Leninův řád, medaile Zlatá hvězda a titul Hrdina Sovětského svazu a jenž 2. světovou válku ukončil v hodnosti kapitána jako velitel 2. tankového praporu 1. čs. samostatné tankové brigády. Ale také člověka, který byl v roce 1949 nezákonně zatčen, odsouzen k deseti letům vězení, degradován na vojína a posléze i vymazán z fotografie, na níž byl zachycen se svými spolubojovníky. Trest mu dokonce po jeho odvolání zvýšili na 14 let vězení. Naštěstí se mu v srpnu 1950 podařilo z vojenské nemocnice v Olomouci uprchnout do Německa, později odešel do Velké Británie. Na svou vlast přesto stále myslel a na protest proti okupaci Československa v roce 1968 vrátil na sovětské ambasádě v Londýně svá sovětská vyznamenání. Rehabilitován byl až v roce 1990, kdy byl jmenován prezidentem republiky do hodnosti generálmajora ve výslužbě. Nositel pěti Čs. válečných křížů 1939, řádů Suvorova III. stupně a Rudé hvězdy, řádu M. R. Štefánika a Řádu bílého lva – vojenské skupiny I. třídy zemřel ve Velké Británii 30. června 2002.

Pietního aktu k uctění památky Josefa Buršíka se za ČsOL, jež byla pořadatelem spolu s obecním úřadem Postřekov, zúčastnil jeho spolubojovník a zástupce ve funkci velitele 2. tankové praporu brigádní generál Alexandr Beer. Ten k pamětní desce položil věnec ČsOL a poté zavzpomínal na bojovou cestu, kterou oba bojovníci společně prošli od Sokolova až do Prahy. Za 1. tankovou rotu aktivní zálohy nesoucí název „Československých legií“ věnec položil její velitel a tajemník ČsOL Milan Mojžíš. Součástí pietní vzpomínky byla rovněž přednáška historika Miroslava Brože v místním kulturním domě, kde poutavým způsobem přítomným občanů a příslušníkům 1. tankové roty AZ přiblížil promítáním historických fotografií životní osudy Josefa Buršíka.

Dodejme, že pietnímu aktu předcházela střelecká soutěž, Memoriál Josefa Buršíka, organizovaná již tradičně 1. tankovou rotou AZ a v odpoledních hodinách účastníci vzpomínkové akce navštívili expozici věnovanou historii a tradicím Postřekova v budově obecního úřadu.

Text a foto: Ladislav Lenk